Вучић: Морамо да мењамо ствари због будућих генерација

Најважније питање којим Влада Србије треба да се бави, уколико жели да обезбеди будућност младима, јесте дуално образовање,

поручио је премијер Александар Вучић, који учествује на другом међународном конгресу о струковном и професионалном образовању и тренингу у швајцарском граду Винтертуру. Српског премијера који је  је у дводневној посети Швајцарској дочекао је председник ове државе Јохано Шнајдер-Аман.

Вучић је, говорећи о значају дуалног образовања, навео податак да у Србији, према истраживању Привредне коморе, за сада око 1.300 фирми сарађује са школама. То, како је оценио, није довољно, јер образовање у школским клупама не може да замени праксу у предузећима.

„Мислим да је за нас најважније питање у наредним годинама да уведемо дуално образовање, што значи да треба да променимо наш приступ, радне навике, морамо да променимо све у вези са нама, и то ће бити најтежи део наших реформи”, навео је Вучић.

Према његовим речима, пред Владом је тежак посао измене закона, како би се спречило да се земља нађе у ситуацији да увози радну снагу, иако постоји висока стопа незапослености.

Присутнима је пренео да је најчешће питање са којим је био суочен и током предизборне кампање било: „завршио сам школу, када ћу добити посао?”, а да је његов одговор био: „где су проблеми да нађете посао, односно отворите фирму”.

С тим у вези је Вучић констатовао да многи желе државни посао и да чак 95 одсто грађана жели да посао добије у јавној администрацији.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести