ВУЧИЋ ПРЕДСТАВЉА ПЛАН „СРБИЈА 2027“: НОВИ ЛЕКОВИ ЗА СВЕ Просечна плата ПРЕКО 1.000 евра, ПЕНЗИЈЕ 650 ЕВРА ПРОСЕК

Председник Србије Александар Вучић, у Палати "Србија", представља план "Србија 2027 - скок у будућност".
d
Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Вучић је при уласку у салу поздрављен аплаузом од стране присутних. Излагање плана почело је државном химном Боже правде, коју је извела Љубица Вранеш.

- Ово је за нас велики дан. Сигурно ће бити грешака, могуће је да смо и у неким бројевима погрешили, али месецима смо напорно радили на овом плану. План са којим излазимо пред грађане је свеобухватан, амбициозан и радили смо га са много љубави и енергије - истакао је Вучић.

Како је додао, све што смо до сада постигли је ништа према ономе што ћемо урадити у наредне четири године.

- Искористили смо Expo 2027 да поставимо циљеве које раније нисмо могли да испунимо. Ако не сањате велике снове не можете да испуните никакве. Ово се односи на све грађане Србије. Сви људи морају једнако да помогну и једнако да учине. Суштина је успешна Србија - нагласио је председник Србије.

Оно што је за нас важно, је инклузија. Оно што ћемо рећи вечерас се односи на све људе у Србији. Они који другачије политичке мисли, на све нације. Сви морају једнаако да учествују и да помогну. Видећете кроз пројекте мораћемо више да бринемо о онима који су најсиромашнији, или онима који нису имали довољно шанси u претходном периоду. Као друштво можемо да напредујемо само ако свима пружимо једанку шансу.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

- Напорно смо радили месецима на овом плану и трудили смо се да представимо шта ћемо да учинимо у наредне 4 године. План са којим излазимо је свеобухватан, он је амбициозан, са много ентузијазма, љубави и енегије смо га радили. Све што смо постгли је ништа са оним што планирамо да урадимо у наредне 4 године - истакао је Вучић у почетку свог обраћања.

- Оно за шта је нас важно, што популарно називају инклузијом, оно што ћемо изнети вечерас односи се на све људе, без обзира на политику - додао је и нагласио да је суштина "успешна Србија".

Вучић је нагласио да инклузија укључује бригу о свима, а да је од приоритетног значаја да сачувамо мир.

- Бринемо о онима који су најсиромашнији, онима који нису имали довољно могућности и шанси у претходном периоду. Друштво може да напредује само ако сви добију једнаку шансу. Не смемо даље да продубљујемо те разлике, једнаком брзином ће расти и они који имају мање и они који имају више.

- Предуслов за све је да сачувамо мир. Србија мора да пошаље јасну поруку да ће да настави свој европски пут и да ће својим одговорним понашањеме да убрза тај пут, чувајући своју слободу и независнот - додао је председник.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

На почетку, Вучић се дотакао бруто домаћег производа.

- 2012. БДП је био око 33 миљарде евра, за обичне људе за све што се створило те године, укупна вредност је била 33 милијарде на крају овог периода 2027. ако будемо успешни, и у складу са проценама ММФ наш БДП ће бити 92,7 милијарди , надамо се нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама - тиме бисмо могли да дођемо и до 100 милијарди.

Најавио је да ће 30. јануара бити велики састанак у вези са војском и да ће информације бити представљене у фебруару.

- У наредне 4 године планирамо да уложимо укупно 17,8 милијарди евра на нивоу једногодишњег укупног буџета, од тога одузмите 2,4 милијарде које су намењене за 2024. годину а да при томе ниједног секунда јавни дуг не пређе 60 одсто. Даћемо све од себе да нам дефицит никада не пређе 3 одсто.

 

"Просечна плата у Србији 2025. године прелази 1.000 евра"

- Просечна плата ће у децембру ове године бити 958 евра, она је у овом тренутку по нашој процени око 836 евра на нивоу Србије - истакао је Вућић.

- 2025. просечна плата у Србији ће први пут прећи 1.000 евра. Наш циљ је да достигнемо просечну плату у децембру на нивоу Србије 2027. године бити  преко 1.400 евра - додао је Вучић и рекао да је планирана стопа раста 3,5 посто а наредне три године још 4 посто.

Вучић је истакао да је просечна пензија ове године 391 евро, а да ће до 10. фебруара свим пензионерима бити исплаћене увећане пензије за још 14,8 процената.

- До 2027. очекујемо да просечна пензија буде 650 евра - рекао је Вучић и нагласио да иду ка томе да минимална зарада буде 650 евра до краја овог циклуса.

 

"Један од најтежих задатака"

Један од најтежих задатака биће одржање незапослености између 7 и 9 посто, нагласио је председник.

- Вештачка интелигенција ће нам за 4 или 5 година донети лек против рака, то је питање само сарадње Амерке и Кине. Морамо то да прихватимо јер ћемо спасавати животе, али ће имати последице по отпуштања за земље које су неспремне - истакао је Вучић и додао да ће то бити ударац и на енергетски сектор због велике количине струје која ће бити неопходна.

 

Родитељски додатак

До краја 2027, циљ је да се стопа фертилитета подигне на 1.75%, рекао је Вучић.

- За прворођенчад ћемо од сада одмах добити 500 хиљада динара, за друго 600 хиљада одмах од државе. То је огромна разлика.. за треће и четврто дете су већ озбиљније мере. Направићемо посебне награде за мајке. За такве родитеље као што је породица Филић обезбедићемо посебне награде да знају да су понос нашег друштва. То су они који размишљају о будућности наше државе. На томе морамо да радимо да би Србија постојала. Све што радимо нам не вреди ако немамо деце. Ове мере крећу од парила или маја - каже Вучић.

Председник је потом причао и о сиромаштву.

- Са 26,7% спустили смо на 20%, а до 2027. желимо на 16% чиме бисмо били испред многих земаља ЕУ.

 

Ретке болести: Повећава се буџет

Дотакао се и ретких болести. Нагласио је да Србија, поред Француске, Америке и Немачке има лек за "децу лептире".

- У наредном периоду ћемо повећати буџете за ретке болести, иновативне лекове за више од 200 милиона евра. Прво ће ићи 85 милиона евра, па 150 па на крају 200 милиона евра. Гледаћемо да за свако дете, човека издвојимо најбоље могуће лекове - истакао је Вучић.

Донета одлука да у наредне 4 године буду готово сва породилишта реконструисана. 

- Најпре Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Сад али ћемо то исто урадити и у договору са предсдником Републике Српске, да исто учинимо и за Бањалуку- рекао је Вучић.

План "Скок у будучност - Србија 2027" предвиђа шест приоритета: подизање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију земље, развој инфраструктуре, затим индустријализацију, пољопривреду и животну средину, под пет интегрални развој и "Експо 2027".

Фото: Screenshot Pink TV

Обраћање премијерке Ане Брнабић и министарке Јелене Беговић

- 2027. године, Expo, цео свет гледа у Србији или су у Србији. Ми представљамо Србију у којој млади желе да остану и остају - рекла је премијерка у свом обраћању.

- Укупни годишњи извоз нашег сектора информационих технологија прошле године биће између 3,5 и 3,6 милијарди евра. Ми практично мање - више данас један месец произведемо и извесемо оно што смо некад за годину дана  када су људи мислили да не мора ништа да се уради. У 2027. години ћемо урадити квантни скок, предвиђамо да ће извоз само у овом сектору 2027. године бити 10 милијарди евра. Предвиђамо запослење отприлике 140.000 људи - додаје Брнабић.

- Два фокуса: биотехнологија и вештачка интелигенција - закључила је премијерка и дала реч министарки Беговић.

- Ово је највеће улагање у науку и младе икада у Србији. 450 милиона евра ће бити уложено у изградњу БИО4Кампуса. Радиће наши најбољи истраживачи, професори, студнети, таленти и наше компаније - нагласила је министарка.

И додала да то значи боље и ефикасније здравство, модерне лекове, терапије, ефикасну пољипривреду, здраву и квалитетнију храну и животну средину.

 

О вештачкој интелигенцији

-  Поред свих ратова или потенцијалних жаришта ратних, број 1 изазов вештачка интелигенција и промене које доноси - истакла је премијерка и додала да према анализама ММФ-а, земље које нису спремне могу да изгубе и до 40 одсто радне снаге.

- Добра вест, Србија је спремна, 2018. смо препознали ово као тему, 2019. смо усвојили као тек 26. земља у свету стратегију. 2021. основали Институт за развој вештачке интелигенције и данас запошљава преко 60 људи - појаснила је Брнабићева.

 

Улагање у образовање

Вучић је у свом другом делу обраћања истакао да ће се градити нових 23 вртића и 67 школа широм Србије. Колико ове године кренуће се у изградњу.

- Преко 55 локалних самоуправа само за школе и преко 18 локалних самоуправа у којима ничу нови вртићи - рекао је Вучић.

- Мислим да је то једно од најважнијих улагања - додао је председник и рекао да ће бити још 30 школа, односно улагаће се у 120 школа до 2027. године.

Путна инфраструктура

План да само до 2024. године буде још 487 километара аутопутева и брзих саобраћајница, истакао је Вучић.

Обилазница око Новог Сада са новим мостом преко Дунава биће готово за две и по године. Београд-Ковачица до 2026. године.

Осмех Србије 186 километара значиће нови живот за Кулу, Црвенку, Бечеј, Нови Бечеј... а већ до Експа биће завршена врбашка петља која је најважнија и до самог Врбаса, рекао је Вучић.

Младеновац ће такође добити много бржи излаз за Београд, рекао је Вучић као један од улагања који ће бити завршен негде када и Експо. Око Свилајнца ће бити изграђена 2 моста.

- Ми ћемо мимо буџета уложити 1,1 милијарду евра у  наредне три године за додатне локалне и регионалне путеве - рекао је Вучић.

Нагласио је да ће пруга Београд-Ниш бити готова до краја 2027. године и да ће се на овој релацији путовати за сат и 40 минута. Додао је и многа улагања у водни саобраћај.

- Хоћемо приватнике да укључимо, позивамо све привреднике који желе да учествују у томе нека се јаве  а ми ћемо урадити следеће ствари - рекао је Вучић.

- Дунав је наше најлепше море које можемо да искористимо и привучемо туристе - додао је председник и дотакао се и београдског аеродрома.

Појаснио је да ће ставити уређаје који ће скенирати пасоше и смањивати гужву.

- Иде друга фаза изградње аеродрома Росуље - рекао је Вучић. Универзитетски Клинички центар Србије чека фаза 2, додао је Вучић.

- Клинички центар Војводине иде делимична реконструкција, Универзитетски центар у Крагујевцу, са Тиршовом смо имали много проблема, Народни фронт, Вишеградска... - причао је Вучић о улагањима.

- Неће постојати ниједна општина у Србији која неће имати дигитални мамограф - нагласио је Вучић и додао ће свуда морати да постоји магнетна резонанца, све то ћемо радити до 2025. године.

Рекао је да постоје два плана за изградњу Музеја Николе Тесле.

- Једна је у марини Дорћол а друга је у Београду на води - рекао је.

 

Улагање

"Када говоримо о индустријализацији, морамо да наставимо убрзано, јер нам даје могућност да урадимо све оно о чему смо причали", нагласио је Вучић.

- У наредном периоду ћемо имати велики број нових фабрика, у овом тенутку имамо неких 14 фабрика, и верујем да ће то допринети додатном запошљавању и индустријализацији - рекао је председник.

- Инсистирали смо да се помогне сточарима, пре свега говедари и за њих ће најбрже расти субвенције и за млеко и млечне производе. Те субвенције ће заиста до 70 одсто да расту у предстојеће три године - појаснио је Вучић.

- Улажемо у даље наводњавање, спремни смо да обезбедимо додатне кредите али и грантове за улагање виноградарство, одређене повртарске и воћарске производње и свима да помогнемо, малим грантовима и најповољнијим кредитима - рекао је Вучић.

Додао је да нас чекају и многи пројекти у енергетици.

- Бистрица је спас за нас - појаснио је Вучић и рекао и у улагање у соларе и ветар.

Вучић се дотакао и литијума и Рио Тинта.

- Пошто су рекли да се данас састајемо да бисмо рекли да идемо да копамо литијум... никад се нисам плашио хајке. Сматрам да је то наша обавеза и посао, прошла влада није прихватила ту моју идеју. Ако анализирате колико нам људи живи од Лознице до Бајине баште ту нема више од 105 до 110.000 хиљада људи и размислите хоће ли да остају када и даље немају посла и колико ће људи да долази када им је плата 1.000 евра просечна - рекао је Вучић и нагласио да ту одлуку може да донесе само Влада, а да је он своје мишљење одавно рекао.

- Имамо и нове руднике злата, молбдена, калцита.. морате да почнете тиме да се бавите, ангажујте наше стучњаке... ово је област у којој највише заостајемо, имамо такве резерве литијума, молибдена и калцита, можемо огроман развој Србије на томе да заснивамо - рекао је Вучић.

 

Министар Мали о EXPO 2027

- За EXPO 2027 градиће се на 250 хектара саобраћајно добро повезаног земљишта, градимо нову петљу, 10 километара булевара, сајамски комплекс заједно са комплексом EXPA, резиденцијални комплекс, ценатар за водене спротове и ремек дело архитектуре - Национални стадион  - истакао је министар Мали.

Министар Мали је додао да су у јулу месецу почели припремни радови на инфраструктури, да се граде нове петље, километри булевара и путева.

- 1. децембра 2026. године ми морамо да предамо кључеве. Конректно, градићемо сајамски комплекс, затим резиденцијални комплекс са 1.500 станова, акватик центар и Национални стадион - рекао је Мали.

Он каже да очекујемо три милиона посетилаца у Србији, и да ће Национални стадион бити право ремек дело.

- Имаће чак 52.000 седишта, радимо га по свим стандардима УЕФА. Биће готов до краја 2026. године. Градимо и 1.500 станова, а после Експа видећемо да ли ћемо их продавати или ћемо понудити одређеним категоријама. Градимо и Акватик центар, нови центар водених спортова. И коначно повезујемо центар града, Прокоп, преко Земун Поља са Експом, и настављамо даље до Обреновца. То је неких 18 км пруге - каже министар.

- Ми смо већ кренули прошле године да радимо, преко 200 хиљада кубика камена је насуто и полако али сигурно овај велики нови град добија своје обрисе. Како крене нова грађевинска сезона кренућемо са радовима изнад земље - казао је Мали.

- Прокоп смо отворили, коначно смо добили железничку станицу после 50 година, а тамо се сада гради велики пословни парк, у једној од тих зграда биће Београдкса берза и Централни регистар хартија од вредности. Мењамо и закон девизном пословању, о развоју финансијскг тржишта... - казао је Мали.

Постојећа локација Сајма добиће потпуно нови изглед.

- Не само да ћемо сачувати халу 1, него ће та хала 1 постати епицентар културних дешавања. Направићемо 3 оперске хале, направићемо место дешавања и за позоришне трупе и за балетске трупе и за оркестре како би Београд и по томе постао препознатљив - додао је Мали и закључио да је Експо највећи развојни потенцијал наше земље.

 

Интегрални развој

Регионални стартап иновациони центар у Лесковцу, пут преко Радаљ планине, пасарела до тврђаве Маглич... само је нешто од тога што ће градити, најавио је Вучић.

Свилајнац ће поред моста и обилазнице добити и едукативни-еколошки парк. За златиборски крај биће веома важна изградња гондоле која ће спајати Златибор са Прибојском бањом.

Ту је и гондола Гоч-Врњачка бања.

- Биће права атракција, покушавамо да доведемо приватни сектор - рекао је Вучић.  Радиће се и канализациона мрежа за Власинско језеро које ће коштати 25 милиона.

- У наредне три године сваки салаш добиће 25.000 евра подршке од државе - рекао је председник у вези са развојем сеоског туризма.

- Желимо да обновимо и бање јер су оне велики извор наших прихода - додао је Вучић. Дотакао се и Косова и Метохије.

- Наш циљ је да ниједна српска породица не буде без крова над главом. Улажемо 7 милиона евра за Универзитет у Косовској Митровици, 5 нових вртића, улажемо у Грачаницу и Косовску Митровицу и у Рајску бању - појаснио је председник.

(Dnevnik.rs/Telegraf/Pink)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести