ЗАХТЕВ ЗА ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН ПРЕДАТ ЗБОГ ОПШТЕ СИТУАЦИЈЕ НА КИМ Дачић: Желимо европске интеграције, признање Косова неприхватиљиво

РИМ: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Риму да је Србија захтев за хитну седницу Савета безбедности УН предала због опште ситуације на КиМ, терора над Србима, покушаја укидања динара и свега онога што представља кршење Резолуције 1244 и свих других међународних докумената које се односе на КиМ. 
1
Фото: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova/ bg

"Шеф сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић предао је захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности. Захтев за хитну седницу је предат председавајућем, то је Гвајана. Тај захтев се може усвојити и без гласања, значи без примедби, али ако неко затражи, може и да се гласа о свему томе, зато што је то пракса која је уведена у последњим годинама. Ми рачунамо на ситуацију такву да би све земље требало саме од себе прихватити одржавање ове седнице", рекао је Дачић након министарскг састанка о Западном Балкану у Риму.

Дачић је додао да је у образложењу захтева за хитну седницу стоји цела хронологија и опис тренутне ситуације на КиМ.

"Ми ћемо веома брзо имати одговоре на сва ова питања. Амбасадор Гвајане ће сигурно сазвати састанак где ће се ово питање размотрити. Ја сам разговарао са својим колегама и причао са председником јутрос. Део који је сада на реду, јесте део онога чиме се бави Министарство спољних послова. Канцеларија за КиМ и преговарачки тим који води председник је припремио све остало, са чим идемо на седницу", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је поводом предаје захтева разговарао са неколико министара спољних послова и оних земаља које признају, али и оних које не признају независно Косово.

"Разговарао сам са руским министром Лавровом, обавестио га о предаји захтева. Наравно, он је обећао подршку. Разговарао сам са министарком Словеније, са министром са Малте, разговарао сам и са министрима спољних послова афричких земаља", рекао је Дачић и додао да ће сутра разговарати са представником Алжира.

Додао је да је за очекивање да нико нема примедбе за одржавање седнице.

"Али знајући шта се све дешавало у протеклим годинама и знајући да понекад и нешто што је кристално јасно не мора да буде баш тако, да сачекамо ипак исход", рекао је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је данас да Србија жели да буде у европским интеграцијама, али да не може да прихвати да оне буду условљене признањем Косова.

"Када су европске интеграције у питању, ми немамо суштинску примедбу. Желимо да будемо у европским интеграцијама. Једино што не можемо да прихватимо јесте да оне буду условљене признањем Косова. Са друге стране, радује нас свака идеја о томе како да се економски ојача Западни Балкан. Ако има конкретних идеја, ми ћемо у свему томе да учествујемо", рекао је Дачић у Риму, где присуствује састанку министара иностраних послова групе "Пријатељи Западног Балкана".

Додао је да Србија није против дијалога, напротив, али да тражи да се свако вреднује према заслугама, односно да се не бране они који опструишу дијалог, који раде све оно што је штетно и негативно и тиме угрожавају не само диалог, него и мир и стабилност у региону.

Како је рекао, Србију занима и како да се спрече могуће негативне последице тога што неко покушава да делове Охридског споразума, које Србија није прихватила, протумачи као признање или чланство Косова у УН и другим међународним организацијама и стави те делове у Преговарачко поглавље 35 о придруживању ЕУ.

"Тиме би се практично угрозиле европске интеграције. Тиме би европске интеграције биле условљене признањем Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво", навео је Дачић. Када је реч о Словачкој и њиховом непризнавању независности Косова, Дачић је рекао да је њихова позиција прилично јасна и да нова влада на челу са премијером Робертом Фицом и новим министром спољних послова Јурајем Бланаром веома отворено говори да Словачка неће променити своју одлуку. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести