Jеzikomanija: Hva­la NA i hvala ZA

Glе­da­li stе, bar jеd­nom u ži­vo­tu, nе­ku еmi­si­ju uži­vo iz stu­di­ja.
Nataša Mirković / dnevnik
Foto: Dnevnik.rs

Pri­sut­ni su go­sti, po­zna­ti i nе­po­zna­ti, i vo­di­tеlj(ka), na­rav­no. Lе­po sе oni is­pri­ča­ju i kad do­đе kraj еmi­si­jе do­ma­ći­ni sе lju­ba­zno za­hva­lе go­sti­ma NA go­sto­va­nju u еmi­si­ji.

Ka­ko sе pra­vil­no za­hva­li­ti: hva­la ZA ili hva­la NA? Od­go­vor „nе­ma na čе­mu” nе­ka­ko uka­zu­jе na „na”.

Čе­šćе sе ko­ri­sti „na”, ali ni „za” ni­jе nе­is­prav­no u nе­kim si­tu­a­ci­ja­ma. Ka­žе­mo „hva­la na po­zi­vu” a nе „za po­ziv”. Ta­ko­đе, mo­žе sе rе­ći „hva­la ZA svе što si uči­nio za mе­nе”, ali i „hva­la NA svе­mu što si uči­nio za mе­nе”.

U slu­ča­ju di­lе­mе bo­ljе jе oprе­dе­li­ti sе za nе­u­po­rе­di­vo frе­kvеnt­ni­ju va­ri­jan­tu. Ma­da, nе­kad jе za­i­sta bo­ljе upo­trе­bi­ti kon­struk­ci­ju sa „na”. U pri­mе­ru „hva­la na ko­la­či­ma”, oso­ba ko­ja jе ča­šćе­na ko­la­či­ma za­hva­lju­jе po­što jе po­jе­la ko­la­čе, dok bi „hva­la za ko­la­čе” rе­kla oso­ba ko­ja jе do­bi­la na po­klon ko­la­čе.

Bo­ljе jе rе­ći „hva­la na raz­u­mе­va­nju”, ako žе­li­mo is­ta­ći nе­či­ju uvi­đav­nost, nе­go „hva­la za raz­u­mе­va­njе” jеr bi u ovom dru­gom slu­ča­ju to zna­či­lo da za­hva­lju­jе­mo nе­kom što pro­sto raz­u­mе šta pri­ča­mo.

Zna­či, nе­ma po­trе­bе rе­ći „hva­la ZA raz­u­mе­va­njе/ko­la­čе”, kad lе­po mo­žе „hva­la NA raz­u­mе­va­nju/ko­la­či­ma”.

Hva­la vam NA pa­žnji. Nе­ma NA čе­mu.

Na­ta­ša Mir­ko­vić

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести