ČOKOLADA SVE GORČA! Evropa u šoku, cene kakaa skaču u nebesa, a sniženja nema na vidiku
Dok se širom sveta 7. jula slavi Svetski dan čokolade, evropskim potrošačima svaki zalogaj tog omiljenog slatkiša postaje sve gorči - jer ga plaćaju više nego ikad pre.
Prema najnovijim podacima Eurostata, cene kakaa i čokoladnog praha u Evropskoj uniji porasle su za 16,2 odsto u maju 2025. u odnosu na isti mesec prošle godine. Reč je o vrhuncu jednogodišnjeg trenda u kojem je inflacija cena kakaa u EU skočila sa 6,3 odsto na više od 16 odsto.
Cene se utrostručile
Glavni uzrok ovog snažnog rasta cena čokolade su rekordne cene kakaa – ključnog sastojka čokolade. Na globalnim berzama, cene sirovog kakaa dostigle su istorijske maksimume zbog loših vremenskih uslova u ključnim proizvodnim regionima zapadne Afrike, posebno u Gani i Obali Slonovače, odakle dolazi većina kakaa u EU. Uz to, dodatni trošak predstavljaju sve skuplji šećer i energenti.
– Cene kakaa gotovo su se utrostručile u odnosu na pre dve godine – kaže Susannah Streeter, direktorka tržišta u investicijskoj kući Hargreaves Lansdown, za Euronews. – Iako su cene malo pale u poslednjim nedeljama, tržište i dalje pokazuje veliku nestabilnost – dodaje ona.
Prema Londonskoj berzi ICE, kakaom se početkom jula 2025. trgovalo po ceni od oko 5.310 funti po toni (oko 7200 dolara), što je dvostruko više nego pre dve godine. Iako su cene trenutno niže nego u maju, kada su bile na istorijskom vrhuncu, potrošači i dalje plaćaju visoke maloprodajne cene – posebno u Evropi.
U Hrvatskoj je harmonizovani indeks potrošačkih cena za čokoladu u maju dostigao rekordnih 162,87 bodova, dok je u decembru 2020. iznosio rekordno niskih 97,13 bodova, pokazuju podaci stranice Trading Economics. Porast je to veći od 68 odsto.
Finansijska analitičarka Deni Heson iz kompanije „AJ Bell“ kaže da su potrošači uprkos rastu cena nastavili kupovati čokoladu, što je podstaklo proizvođače na dodatna ulaganja. Međutim, ističe da su dugoročni rizici povezani sa klimatskim promenama, bolestima stabala kakaa i geopolitičkim nesigurnostima – uključujući i moguće nove trgovinske barijere – faktori koji će verovatno i dalje držati cene visoko.
EU potpuno zavisna od uvoza
Evropska unija je najveći svetski potrošač čokolade, ali istovremeno potpuno zavisna o uvozu kakaa. Ova zavisnost čini EU izuzetno ranjivim na poremećaje u snabdevanju. Većina kakaa dolazi iz klimatski nestabilnih regiona, a sve češće su na meti vremenskih nepogoda, bolesti i ekoloških problema.
„Rast cena kakaa uzrokuje velike probleme za proizvođače čokolade, koji se istovremeno bore sa visokim troškovima energije i rastom plata,“ ističe Streeter.
Rastuće cene sirovina već ostavljaju ozbiljne posledice. Najveći svetski proizvođač čokolade, švajcarski Beri Kelboz, otpustio je gotovo 20 odsto zaposlenih, a trećina otpuštenih bila je zaposlena u evropskim pogonima. To je samo jedan od pokazatelja koliko je industrija pod pritiskom.
Cena neće pasti prema prognozama
Prema izveštaju britanske konsultantske kompanije Foresight Transitions, uprkos blagom padu globalnih cena sirovog kakaa, potrošači u EU i UK-u neće tako skoro videti sniženja. Pritisci na troškovnoj strani i klimatski rizici znače da će čokolada ostati skupa – možda i duže vreme.
Podaci britanskog statističkog ureda ONS pokazuju da je cena čokolade u maju 2025. bila čak 17,7 odsto viša nego godinu ranije – najviši godišnji rast do sada.
Alo.rs