Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BERAČI PEČURAKA RAZOČARANI Pohrlili su u šume nadajući se dobroj zaradi ali...

13.07.2025. 13:04 13:07
Piše:
Izvor:
Informer
Foto: pixabay.com

Berači pečuraka u Pocerini, Jadru i Rađevini i posle kratkotrajnog osveženja koje je prošle sedmice prekinulo dvomesečnu sušu ostali su kratkih rukava. Pohrlili su u šume, ali slaba vajda.

Razočarani što zbog nepovoljnih vremenskih prilika od proleća pečurke skoro da nisu ni rasle, ponadali su se da će ih letnji pljuskovi izmamiti i kući se vratiti punih cegera, piše Informer.

- Obišao sam mesto gde sam sto posto bio siguran da ima rujnica. Ali, ni jednu nisam ubrao. Valjda što je suša dugo trajala, pa je i zemlja u šumi pukla. Možda nešto malo i iznikne, ali će verovatno do jeseni berba biti slaba jer ponovo dolazi toplotni talas - razočaran je Marko Marković iz rađevskog sela Šljivova.

Bukove, hrastove, grabove i cerove šume u ovim krajevima bogate su jestivim pečurkama koje sakupljačima donose lepu zaradu. Tako bude kada su uobičajene vremenske prilike, ali posle hladnog proleća, pa onda ovog toplotnog talasa, pečurke su „zablokirale“ pa su ove godine i najuporniji sakupljači ubrali tek simobilične količine.

- Svega desetak kilograma vrganja i po dva mlečnica i lisičarki sam ubrao ove godine i to s početka proleća. Lane je pečuraka bilo u izobilju, prodao sam oko 500 kilograma suvih vrganja, a ove svega 800 grama - kazao je Marković, opisujući kao tužan prizor osušenih vrganja i mlečnica u šumi iz koje se uvek vraćao sa bogatim „ulovom“.

Vrganji su najtraženiji na tržištu i kilogram suvih se otkupljuje po 20 do 25 evra, a preko Drine, u zvorničkom kraju, otkupljivači plaćaju i do 50 evra.

Svi priželjkuju kišnu jesen i bogatiju berbu na jesen, navodi Informer.

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar