Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOK SE DRUGI SPREMAJU ZA LETOVANJA, RATARI ĆE IMATI PUNE RUKE POSLA Agroekonomista procenjuje kakva će biti predstojeća sezona na njivama

10.06.2025. 18:26 18:35
Piše:
Izvor:
BizPortal
ратари
Foto: youtube prinstcrin/ Radio - televizija Vojvodine

U ovom mesecu vidi se kakvo je stanje poljoprivrede i u voćarstvu i u povrtarstvu, a sa zebnjom se čekaju dva najtoplija meseca – jul i avgust

U junu se obavljaju neki od najvažnijih poljoprivrednih radova, kao što su kultiviranje krompira, kukuruza, soje, suncokreta i drugih useva i odrađuju su raznovrsni poslovi kako bi se obezbedili dobra žetva i priprema za narednu sezonu.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je za Bizportal da se u junu neguju posejani usevi, obavljaju poljski i ratarski radovi i, kako kaže, ovogodišnji usevi obećavaju za razliku od 2024.

– Ti poslovi se odnose na negu useva prolećnih kultura, a nega znači prihranjivanje i suzbijanje korova. Misli se na suncokret, kukuruz, šećernu repu, soju i na ostale povrtarske kulture, kao što su krompir i luk. To se naziva faza nege useva posejanih proletos. Istovremeno štite se od biljnih bolesti i štetočina – rekao je Prostran.

Takođe, nega se odnosi i na useve koji su posejani jesenas, kao što su pšenica, uljana repica, raž i ovas, s obzirom da se njihova faza zrenja ili završetka proizvodnog ciklusa bliži kraju. Dakle, to su radovi koji se nazivaju jednim opštim imenom – nega useva.

– Usevi koji su posejani sada u proleće i usevi čija se faza zrenja završava (pšenica, uljana repica, raž, ječam, ovas), sve ono što je sejano prošle jeseni to se sad dešava u ovom mesecu. U junu se vidi kakvo je stanje, a kada kažemo da je to prelomni mesec, misli se sa stanovništa žetve – priprema za žetvu i završetka tog ciklusa zrenja, pšenice i kukuruza – kazao je agroekonomista.

Prostran navodi da je prošlogodišnja žetva obavljena polovinom juna, što se, kako kaže, u istoriji nije desilo. Prema njegovim rečima, u 2025. je drugačija situacija i da će žetva uljane repice, pšenice, raža, ječma, ovasa, koji se najčešće seju u brdsko-planinskom delu Srbije, početi krajem juna, odnosno, početkom jula.

– To se odnosi na ratarske i povrtarske kulture – na kukuruz, suncokret, šećernu repu, soju, krompir, luk, paradajz i sve ostalo što se dešava na otvorenom prostoru. U junu se ratarski poslovi, priprema za žetvu uljane repice, pšenice pa ostale žitarske kulture, privode kraju – objasnio je naš sagovornik.

Kada je u pitanju voćarska proizvodnja, ona je u junu u punoj fazi zrenja, takozvanih ranih sorti ili raznih voćnih vrsta – maline,  kupine, višnje, kajsije i radi se nega kasnih vrsta voća kao što su kruška, jabuka, šljiva koje tek stižu na jesen.

Istakao je da se u ovom mesecu (junu) vidi kakvo je stanje poljoprivrede, i u voćarstvu, i u povrtarstvu i dodao da se sa zebnjom čekaju dva najtoplija meseca – jul i avgust. Ovi meseci, zbog visokih temperatura znaju da odnesu veliki deo roda, jer mogu celu proizvodnju da dotuku, posebno se misli na kulture koje kasnije stižu.

– To je bio slučaj u julu i avgustu 2024. kada su desetkovali 90 odsto soju. Kukuruz je stradao više od 50 procenata, suncokret se izvukao, tako da u ovom mesecu ste u stanju samo da ocenite da li je ova godina obećavajuća – naveo je Prostran.

On je ukazao da je kiša veoma važna i potrebna za useve, ali da su bujice rizične. Kako kaže, one su posebno opasne za brdsko-planinske delove koje znaju da odnesu čitavu proizvodnju. Kiše su u maju i junu najblagorodnije, ali, prema njegovim rečima, iako je u maju palo dosta kiše, bio je izuzetno hladan te su usevi u zaostatku rasta.

Govoreći o kosidbi, kaže da bi po pravilu trebalo da imamo najmanje tri otkosa tokom cele godine. Početkom juna kosi se lucerka i crvena detelina, pa onda drugo otkos za seno. Ono počinje krajem maja, početkom juna, a poznate su tradicionalne kosidbe na Rajcu i u brdsko-planinskim predelima. I u planinskim i u ravničarskim krajevima početak juna je najpogodniji za košenje livada, pošto je trava u cvetanju, a tada se dobija i najkvalitetnije seno.

– Postoje dve vrste lucerke, od sedam godina i trećakinje (deteline od tri godine), koje ne sejete svake godine, već ona ima sedam godina život. Važno je da to prvo pokosite i osušite i to je važno za ljude koji se bave govedarstvom, ovčarstvom i kozarstvom, jer njima je preko zime kabasta hrana važna zbog njene anatomije, fizilogije, pogotovo kod preživara. Sada počinje najvažniji period, a to je obezbeđenje hranom, hlebom, sve  što se dešava oko pšenice je važno ona je najkultnija, po malo paganska i verska – objasnio je on.

Istakao je da je pšenica kultura od koje zavisi opstanak čoveka. Kako kaže, sve što se dešava oko žetve pšenice ima ekonomski, egzistencijalni, paganski i religiozni karakter. Dodao je da zbog kiša malo kasni.

– Poljoprivrednici su u strepnji zbog ekstremnnih temperatura, ali njihova sudbina je takva i ne možemo sve zatvoriti pod plastenike. Sada je vreme kada se ubiraju plodovi u voćarstvu i ratarstvu i ono što je jesenas sejano i ostaje nam da pratimo dalji razvoj ratarskih kultura. Prehrabrena sigurnost zemlje meri se pre svega kroz proizvode – pšenica, kukuruz, uljane kulture, meso i mleko. Voće je važno da imamo zbog izvoza, kao i zbog vitaminskog dela, ali se bez toga i može. Bez hleba, ulja, šećera, mleka i mesa se ne može, to su osnovne namirnice za opstanak čoveka. Tako da, ako bi ovi proizvodi pobacili, imali bi problem u prehrambenoj industriji – zaključio je Prostran.

BizPortal

Izvor:
BizPortal
Piše:
Pošaljite komentar
UREA JE POSKUPELA SA 390 NA 430 EVRA ZA TONU Ratari pšenicu posejali na vreme, dilema je oko sve SKUPLJEG ĐUBRIVA

UREA JE POSKUPELA SA 390 NA 430 EVRA ZA TONU Ratari pšenicu posejali na vreme, dilema je oko sve SKUPLJEG ĐUBRIVA

20.01.2025. 11:20 11:24