clear sky
21°C
11.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2102
usd
102.6449
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОК СЕ ДРУГИ СПРЕМАЈУ ЗА ЛЕТОВАЊА, РАТАРИ ЋЕ ИМАТИ ПУНЕ РУКЕ ПОСЛА Агроекономиста процењује каква ће бити предстојећа сезона на њивама

10.06.2025. 18:26 18:35
Пише:
Извор:
БизПортал
ратари
Фото: youtube prinstcrin/ Radio - televizija Vojvodine

У овом месецу види се какво је стање пољопривреде и у воћарству и у повртарству, а са зебњом се чекају два најтоплија месеца – јул и август

У јуну се обављају неки од најважнијих пољопривредних радова, као што су култивирање кромпира, кукуруза, соје, сунцокрета и других усева и одрађују су разноврсни послови како би се обезбедили добра жетва и припрема за наредну сезону.

Агроекономиста Милан Простран рекао је за Бизпортал да се у јуну негују посејани усеви, обављају пољски и ратарски радови и, како каже, овогодишњи усеви обећавају за разлику од 2024.

– Ти послови се односе на негу усева пролећних култура, а нега значи прихрањивање и сузбијање корова. Мисли се на сунцокрет, кукуруз, шећерну репу, соју и на остале повртарске културе, као што су кромпир и лук. То се назива фаза неге усева посејаних пролетос. Истовремено штите се од биљних болести и штеточина – рекао је Простран.

Такође, нега се односи и на усеве који су посејани јесенас, као што су пшеница, уљана репица, раж и овас, с обзиром да се њихова фаза зрења или завршетка производног циклуса ближи крају. Дакле, то су радови који се називају једним општим именом – нега усева.

– Усеви који су посејани сада у пролеће и усеви чија се фаза зрења завршава (пшеница, уљана репица, раж, јечам, овас), све оно што је сејано прошле јесени то се сад дешава у овом месецу. У јуну се види какво је стање, а када кажемо да је то преломни месец, мисли се са становништа жетве – припрема за жетву и завршетка тог циклуса зрења, пшенице и кукуруза – казао је агроекономиста.

Простран наводи да је прошлогодишња жетва обављена половином јуна, што се, како каже, у историји није десило. Према његовим речима, у 2025. је другачија ситуација и да ће жетва уљане репице, пшенице, ража, јечма, оваса, који се најчешће сеју у брдско-планинском делу Србије, почети крајем јуна, односно, почетком јула.

– То се односи на ратарске и повртарске културе – на кукуруз, сунцокрет, шећерну репу, соју, кромпир, лук, парадајз и све остало што се дешава на отвореном простору. У јуну се ратарски послови, припрема за жетву уљане репице, пшенице па остале житарске културе, приводе крају – објаснио је наш саговорник.

Када је у питању воћарска производња, она је у јуну у пуној фази зрења, такозваних раних сорти или разних воћних врста – малине,  купине, вишње, кајсије и ради се нега касних врста воћа као што су крушка, јабука, шљива које тек стижу на јесен.

Истакао је да се у овом месецу (јуну) види какво је стање пољопривреде, и у воћарству, и у повртарству и додао да се са зебњом чекају два најтоплија месеца – јул и август. Ови месеци, због високих температура знају да однесу велики део рода, јер могу целу производњу да дотуку, посебно се мисли на културе које касније стижу.

– То је био случај у јулу и августу 2024. када су десетковали 90 одсто соју. Кукуруз је страдао више од 50 процената, сунцокрет се извукао, тако да у овом месецу сте у стању само да оцените да ли је ова година обећавајућа – навео је Простран.

Он је указао да је киша веома важна и потребна за усеве, али да су бујице ризичне. Како каже, оне су посебно опасне за брдско-планинске делове које знају да однесу читаву производњу. Кише су у мају и јуну најблагородније, али, према његовим речима, иако је у мају пало доста кише, био је изузетно хладан те су усеви у заостатку раста.

Говорећи о косидби, каже да би по правилу требало да имамо најмање три откоса током целе године. Почетком јуна коси се луцерка и црвена детелина, па онда друго откос за сено. Оно почиње крајем маја, почетком јуна, а познате су традиционалне косидбе на Рајцу и у брдско-планинским пределима. И у планинским и у равничарским крајевима почетак јуна је најпогоднији за кошење ливада, пошто је трава у цветању, а тада се добија и најквалитетније сено.

– Постоје две врсте луцерке, од седам година и трећакиње (детелине од три године), које не сејете сваке године, већ она има седам година живот. Важно је да то прво покосите и осушите и то је важно за људе који се баве говедарством, овчарством и козарством, јер њима је преко зиме кабаста храна важна због њене анатомије, физилогије, поготово код преживара. Сада почиње најважнији период, а то је обезбеђење храном, хлебом, све  што се дешава око пшенице је важно она је најкултнија, по мало паганска и верска – објаснио је он.

Истакао је да је пшеница култура од које зависи опстанак човека. Како каже, све што се дешава око жетве пшенице има економски, егзистенцијални, пагански и религиозни карактер. Додао је да због киша мало касни.

– Пољопривредници су у стрепњи због екстремнних температура, али њихова судбина је таква и не можемо све затворити под пластенике. Сада је време када се убирају плодови у воћарству и ратарству и оно што је јесенас сејано и остаје нам да пратимо даљи развој ратарских култура. Прехрабрена сигурност земље мери се пре свега кроз производе – пшеница, кукуруз, уљане културе, месо и млеко. Воће је важно да имамо због извоза, као и због витаминског дела, али се без тога и може. Без хлеба, уља, шећера, млека и меса се не може, то су основне намирнице за опстанак човека. Тако да, ако би ови производи побацили, имали би проблем у прехрамбеној индустрији – закључио је Простран.

БизПортал

Извор:
БизПортал
Пише:
Пошаљите коментар
УРЕА ЈЕ ПОСКУПЕЛА СА 390 НА 430 ЕВРА ЗА ТОНУ Ратари пшеницу посејали на време, дилема је око све СКУПЉЕГ ЂУБРИВА

УРЕА ЈЕ ПОСКУПЕЛА СА 390 НА 430 ЕВРА ЗА ТОНУ Ратари пшеницу посејали на време, дилема је око све СКУПЉЕГ ЂУБРИВА

20.01.2025. 11:20 11:24