FUTOŠKI KUPUS BIO JE UGROŽEN, A SADA IZ SVIH KRAJEVA REGIONA UPALE KOLA DA DOĐU U FUTOG PO NJEGA Najbolji je za kiseljenje, a evo i kakav će prinos biti ove godine: „Glavica će biti lepa i kvalitetna“
Futoški kupus gaji se vekovima u Futogu, a predstavlja i deo kulturne baštine generacija koji se bave ovom autohtonom sortom.
Miroljub Janković, iz Udruženja „Futoški kupus“, naveo je za RTV1 da domaćice vole kada su namirnice prijemčive.
-Ono što ga izdvaja od svih drugih kupusa, jeste da je prebogat mineralima, vitaminima. Futoški kupus kao namirnica je stvoren za nas. Sezona počinje početkom oktobra i trajaće do nove godine. To je jesenja sorta čiji je kvalitet najbolji ako nema mnogo sunca. Nekada se futoški kupus radio ručno i bio je slađi. Kada ljudi rade oko njega, onda on uzvrati. To nije primitivno. Navodnjavalo se ručno, a po svojoj fizionimiji bio je drugačiji. Danas su tu ušle i mašine, druge tehnologije- reči su predsednika udruženja.
Janković je naveo da je ove godine bolja sezona, a da su vremenski uslovi dozvolili da su oni koji ga gaje budu opušteniji.
-Ovo zahlađenje odgovara futoškom kupusu i mislim da će glavica biti lepa i kvalitetna. Futoški kupus je najbolji za kiseljenje. On je lek i stvoren je za ishranu ljudi- naveo je za RTV1.
Udruženje je osnovano 2007. godine, a ove godine broji 30 proizvođača koji su zasnovali proizvodnju.
-Pravi futoški kupus je u Futogu. Ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije, posebno iz Srbije- Niša, Kraljeva- Republike Srpske, dođu u Futog samo da bi ga kupili- ispričao je Janković.