NAJBOLJE SORTE ZA KISELJENJE!
KOJI KUPUS IDE U BURE, A KOJI SE RASPADA? Saveti domaćica koje znaju šta znači „dobra glava“ za zimnicu
Domaćice već pod rukom mogu da procene koji kupus je dobar, a koji nije za stavljanje u bure, ali evo i praktičnih saveta koji mogu pomoći onima koji nisu vešti s ovim povrćem
Kada je reč o zimnici, kiseli kupus zauzima posebno mesto u svakom domu. Odličan je izbor za salatu, pripremu podvarka ili čuvene sarme bez koje ni jedna zima ne može da prođe.
Žene, ali i muškarci, koji imaju iskustva sa pripremom kiselog kupusa dobro znaju da već pri uzimanju glavice u ruke procene da li je to onaj koji ide u bure ili je bolje ostaviti ga i konzumirati u svežem obliku.
U moru sorti, izdvajaju se nekoliko onih koje su odlične za kiseljenje, ali ima i onih koje nisu dobar izbor.
Ovog puta vas vodimo kroz sorte kupusa uz objašnjenja za svaki od njih, kao i savet, da li ga kupiti ili zaobići ako tragate za onim koji je najbolji za zimnicu.
Vrste kupusa prema boji i obliku:
• Beli kupus: Najčešća vrsta, ima okruglu ili spljoštenu glavicu sa zelenim, žutim ili belim listovima.
• Crveni kupus: Ima okruglu glavicu sa tamnocrvenim ili ljubičastim listovima.
• Kineski kupus: Izduženog oblika, sa svetlozelenim listovima i blagim ukusom.
• Kovrdžavi kupus (kelj): Karakterišu ga naborani, kovrdžavi listovi.
• Beli kupus je najčešći i najbolji izbor za kišeljenje. Ono što treba da znate da nije dobro birati kupus koji je mnogo težak, ali ni onaj koji je lagan "kao pero". Najbolje je da glavice budu srednje težine, sa zbijenim listovima.
Ostale sorte i tipovi:
Futoški kupus: Futoški kupus je autohtona sortna populacija gena nastala i održala se do danas na prostoru mesta Futog, pre više od pet vekova, prirodnom selekcijom i drevnim znanjem ljudi sa ovog prostora u kultivaciji biljnih vrsta i povoljnih mikro klimatskih uslova ovog podneblja.
Ova sorta se najčešće koristi za kiseljenje u celoj Srbiji, a naročito u Vojvodini. On ima ovalne čvrste glavice i svetlozelene listove.
Zlatno jutro: Kupus Zlatno Jutro je veoma kvalitetna stara sorta koja je bila veoma popularna oko 1920. godine. Poprilično gusto nabijene i kompaktne mase. Važi za jednu od najranijih sorti, omiljen među domaćicama koje imaju iskustva sa kiseljenjem kupusa za zimu.
Enkuzen: Kupus Enkuzen je stara sorta koja je predstavljena 1899 godine u Holandiji. Srednje je veličine i ranija sorta je u pitanju. Ima tvrdu okruglu glavicu i nešto je ređa, ne samo zbog toga što su često glavice velike, već i zato što je ovo stara sorta i teško ju je naći u prodavnicama i pijacama.
Brunsvik: Kupis Brunsvik je stara sorta poreklom iz 1924. godine. Veoma je otporna na zimu i ima veliku glavicu, blago pljosnatog oblika. Odlična je za stavljanje u burad, brzo se kiseli i veoma dugo može da izdrži, zbog čega je čest izbor ljubitelja kiselog kupusa.
Kalibos: Crveno-ljubicasti kupus Kalibos je kupus srednje-kasne sorte, koja oblikuje glavice originalnog oblika "na špic". Glavice su najčešće srednje veličine, čvrste, težine oko 1,5-2,5 kg. Ovaj kupus nije dobar za kiseljenje, već se konzumira u svežem obliku.
Kovrdžavi Ormskirk: Kupus kovrdžavi Ormskirk je stara sorta koja potiče iz Engleske. Sorta koja je mnogo otporna na zimu. Daje glavice srednje veličine. On ipak nije dobra opcija za kisenjenje, jer su glavice mekane i raspada se kada dugo stoji u vodi.
Crveni Bubanj: Crveni Bubanj kupus (poznat i kao Red Drumhead) je sorta crvenog, zbijenog kupusa s glatkim, čvrstim listovima i intenzivnom ljubičasto-crvenom bojom. Ima blago sladak, aromatičan ukus i vrlo je bogat antioksidansima, posebno antocijanima koji mu daju karakterističnu boju. Može da se kiseli, ali ga mnogi koriste u mešavini s belim kupusom – tada se dobija lep balans boje, teksture i ukusa.
Srpski melez: Srpski melez kupus je domaća sorta koja je nastala ukrštanjem više autohtonih tipova, upravo s ciljem da se dobije otpornija i rodnija biljka sa dobrim osobinama za zimsko čuvanje i kiseljenje. Ima srednje krupne do krupne, čvrste glavice, kompaktne i lepo zatvorene, s glatkim, elastičnim listovima koji se lako sole i sabijaju u buretu. Ukus mu je blag, ali prijatan, i odlično se razvija tokom fermentacije, navodi Glossy