POČELA SEZONA PRERADE ŠEĆERNE REPE Slatki koren dobro podneo sušni i topao period
Dve kompanije "Sunoko" i "Helenik šugar" počele su ovogodišnju kampanju prerade šećerne repe u tri šećerane Crvenki, Vrbasu i Pećincima.
Industrijske biljke imamo posejane na oko 31.000 hektara. Šećerane očekuju da će ova sezona biti bolja u odnosu na lanjsku i da će rod biti prosečan, 50 tona po hektaru.
Šef Odseka za šećernu repu pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad dr Živko Ćurčić izjavio je za Dnevnik da se očekuje da će ovogodišnji rod biti prosečan, oko 50 tona po hektaru, što je u odnosu na lanjsku godinu veći prinos za desetak tona.
- Za razliku od ratarskih kultura repa je dobro podnela sušni i topao period, tokom gajenja ratari se nisu suočavali sa bolestima industrijske biljke. Kvalitet korena je mnogo bolji nego lane, a sadržaj šećera je iznad prosečnih 16 procenata - istakao je dr Ćurčić.
Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima šećera za izvoz. Po podacima Uprave carine šećera smo u 2023/24. godini izvezli 86.670 tona.