Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD HANA, ELENA I DARIO USKOČE STRICU U POMOĆ, REZULTATI SU VRHUNSKI: Gabrići iz subotičkog gazdinstva primer spoja tradicije i modernog: Od matičnih sokova, preko krompira, do tri vrste vina

17.09.2025. 08:03 08:50
Piše:
Izvor:
Dnevnik / S. Iršević
јабуке
Foto: Dnevnik / S. Iršević

U vojvođanskoj ravnici, gde se miris zemlje meša sa aromom zrelih plodova, porodično poljoprivredno gazdinstvo Gabrić predstavlja primer uspešnog spoja tradicionalne poljoprivrede i savremenih tehnologija.

Na površini od preko 30 hektara, ova porodica već tri decenije gradi biznis koji počiva na principima kvaliteta, održivosti i kontinuiranog ulaganja u modernizaciju.

„Subotičko poljoprivredno gazdinstvo Gabrić se bavi proizvodnjom jabuka, krompira, šljiva, grožđa. Dosta se ulaže u novu opremu, agrotehničke mere se sprovode redovno. Većina parcela se redovno đubri i većina je pokrivena sa navodnjavanjem”, objašnjava Goran Gabrić za „Dnevnik”, koji ističe da je 2025. godina bila izuzetna po prinosima.

Vinograd sa šardone i merlot sortama na jednom hektaru predstavlja osnovu za sopstvenu vinariju

Gazdinstvo Gabrić predstavlja model diverzifikovane poljoprivredne proizvodnje. Njihove voćnjake krase jabuke na 15 hektara, od kojih je 2,5 hektara pokriveno zaštitnim mrežama. Gaje šest sorti jabuka: zlatni delišes, ajdared, greni smit, gloster, gala i red čif, što im omogućava produženiju sezonu berbe i različite mogućnosti plasmana.

10 hektara pod krompirom

суботица
Foto: Dnevnik / S. Iršević

Krompir zauzima značajnih 10 hektara, sa pet različitih sorti prilagođenih tržišnim zahtevima. Šljive sorte stenli prostiru se na 4 hekta, dok vinograd sa šardone i merlot sortama na jednom hektaru predstavlja osnovu za vlastitu vinariju.

Posebnost ovog gazdinstva leži u potpunoj vertikalnoj integraciji proizvodnje. Pored primarnih proizvoda, Gabrići su investirali u hladnjaču za skladištenje, postrojenja za preradu i pakovanje, kao i vinariju koja godišnje proizvede tri vrste vina.

су
Foto: Dnevnik / S. Iršević

 

15 hektara jabuka

„Takođe od industrijske jabuke pravimo matične sokove bez dodatka vode, šećera i konzervansa”, navodi Gabrić, ističući da se radi o premium proizvodima namenjenim uglavnom lokalnom tržištu. Ovakav pristup poljoprivredi, gde se porodična tradicija spaja sa modernim tehnologijama, pokazuje da domaći proizvođači mogu uspešno konkurisati na tržištu. Gazdinstvo Gabrić je dokaz da investicije u kvalitet, diverzifikaciju proizvodnje i finalnu preradu mogu obezbediti održiv razvoj porodičnog biznisa u poljoprivredi.

Ništa bez navodnjavanja

Redovna ulaganja u novu opremu i sprovođenje agrotehničkih mera čine osnovu stabilne proizvodnje. 
Sistem navodnjavanja pokriva većinu parcela, što je posebno važno u klimatskim uslovima Vojvodine, gde se suša sve učestalije javlja
 

Kad ima puno poslo stiže naravno pi pomoć najmlađih. Jabuke beru i Hana, Elena i Dario, kojima je Goran stric.

Njihova priča svedoči da budućnost domaće poljoprivrede leži upravo u ovakvim gazdinstvima - onima koja čuvaju tradiciju, a istovremeno hrabro korače u korak sa vremenom i potrebama savremenog tržišta.

Izvor:
Dnevnik / S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar