Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PUNA SEZONA NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA I PIJACAMA Seje se pasulj, krompir i luk već posađeni, a rasađuje se bostan EVO KOLIKO SU CENE PO KILOGRAMU NA VELIKO

06.05.2025. 09:25 09:51
Piše:
Izvor:
Dnevnik
поврће
Foto: Dnevnik

Setva povrća počela je još početkom aprila. Na osnovu višegodišnjeg proseka, očekuje se da će se ove godine povrće posejati na površinama između 130.000 i 140.000 hektara - izjavio je za Dnevnik docent dr Đorđe Vojnović na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

- Velika količina kiše tokom marta i aprila, koja je u nekim delovima Vojvodine pala i do tri puta više u odnosu na višegodišnji prosek, uticala je na formiranje pokorice zemljišta, što je otežalo nicanje boranije, pasulja i paprike iz direktne setve na stalno mesto, dok su nekoliko lepih dana u trećoj dekadi aprila povrtari koristili za rasađivanje rasada bostana (lubenice i dinje).

350 dinara  kilogram  pasulja  na veliko

Povrtari su posadili još pre dve, tri sedmice najvažniju hranu u ishrani - krompir i luk, koji se već prepoznaju po redovima, a tokom vikenda krenula je i setva pasulja. 

Kako kažu, klima za setvu povrća je bolja u odnosu na lanjsku u ovo doba, ali to im ne garantuje da će se do leta kao sada smenjivati lepo i kišno vreme i doprineti da imaju prosečne pa i veće prinose od višegodišnjih. 

 

поврће
Foto: Dnevnik

Oskar Savrai iz Mužje krompir i luk posejao je kao i lane na približno istim površinama, premda nije zadovoljan trenutnim cenama luka i krompira na veliko.

- Kilogram prodajemo za svega 60 dinara, što je niska cena imajući u vidu da smo lane imali umanjene prinose zbog velikih vrućina i skupih troškova proizvodnje jer smo njive morali neprekidno navodnjavanja - kazao je Sarvai za Dnevnik.

I begečki povrtari, poznati kao najveći proizvođači šargarepe na Balkanu, ovogodišnju setvu su započeli još u februaru i martu i šargarepu će sejati do juna.

60 dinara kilogram luka i krompira na veliko

Prosečna cena naveliko ovog povrća je, po rečima direktora Zemljoradničke zadruge „Begečki povrtari” Gorana Zeca, 40 dinara na šlepere. Lanjski rod, kako je naveo, još nije prodat, ali biće i Zec smatra da se neće kao lane dogoditi da se dve sezone sastave zbog ovogošljeg hladnog proleća. 

- Novi rod smo lane krenuli da vadimo 4. juna i prodavali poslednje količine šargarepe.
Povrtar iz Siriga Siniša Arsić tokom vikenda sejaće zeleno-žuti pasulj na većoj površini nego prošle godine, na 14 jutara.

40 dinara prosečna cena kilograma šargarepe

Kilogram pasulja na veliko sada košta od 350 do 400 dinara, što je dobra cena, ali retko koji proizvođač sada ima viška pasulja za prodaju jer je lane zbog velike suše pasulj slabo rodio uprkos navodnjavanju.

Lane smo imali povrća 1,6 miliona tona

Prema zvaničnoj statistici, među 12 najznačajnijih vrsta koje se gaje na 83.634 hektara, u 2024. godini ukupno je proizvedeno 1.607.929 tona povrća. Zbog prošlogodišnje suše prinosi su bili smanjeni u zavisnosti od lokaliteta za 30 do 50 odsto. -

Uprkos znatno nižim prinosima, povrća smo imali dovoljno za domaću potrošnju u svežem i prerađenom stanju, dok je višak plasiran na inostrana tržišta kroz izvoz - kazao je docent dr Vojnović.

Naveo je da smo, recimo, krompira lane imali na 22.483 hektara a da je prosečan prinos bio 27,1 tona po hektaru, crnog luka na 3.952 hektara sa prosečnim prinosom od 8,1 tona a paprika je gajena na 9.483 hektara sa prinosom od 20,1 tona po hektaru.

On ne zna pouzdano koliko će ga koštati ova setva jer taj trošak zavisi od vremenskih prilika.

- Seme sam ostavio od prošle godine, a u zavisnosti od toga kakva će biti klima znaću na kraju kada rod bude za žetvu koliko sam novca uložio jer ukoliko budem morao pasulj da navodnjavam, zavisiće troškovi ovogodišnje proizvodnje - kazao je Arsić.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar