overcast clouds
16°C
06.05.2025.
Нови Сад
eur
117.1896
usd
103.3509
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПУНА СЕЗОНА НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА И ПИЈАЦАМА Сеје се пасуљ, кромпир и лук већ посађени, а расађује се бостан ЕВО КОЛИКО СУ ЦЕНЕ ПО КИЛОГРАМУ НА ВЕЛИКО

06.05.2025. 09:25 09:51
Извор:
Дневник
поврће
Фото: Дневник

Сетва поврћа почела је још почетком априла. На основу вишегодишњег просека, очекује се да ће се ове године поврће посејати на површинама између 130.000 и 140.000 хектара - изјавио је за Дневник доцент др Ђорђе Војновић на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

- Велика количина кише током марта и априла, која је у неким деловима Војводине пала и до три пута више у односу на вишегодишњи просек, утицала је на формирање покорице земљишта, што је отежало ницање бораније, пасуља и паприке из директне сетве на стално место, док су неколико лепих дана у трећој декади априла повртари користили за расађивање расада бостана (лубенице и диње).

350 динара  килограм  пасуља  на велико

Повртари су посадили још пре две, три седмице најважнију храну у исхрани - кромпир и лук, који се већ препознају по редовима, а током викенда кренула је и сетва пасуља. 

Како кажу, клима за сетву поврћа је боља у односу на лањску у ово доба, али то им не гарантује да ће се до лета као сада смењивати лепо и кишно време и допринети да имају просечне па и веће приносе од вишегодишњих. 

 

поврће
Фото: Дневник

Оскар Савраи из Мужје кромпир и лук посејао је као и лане на приближно истим површинама, премда није задовољан тренутним ценама лука и кромпира на велико.

- Килограм продајемо за свега 60 динара, што је ниска цена имајући у виду да смо лане имали умањене приносе због великих врућина и скупих трошкова производње јер смо њиве морали непрекидно наводњавања - казао је Сарваи за Дневник.

И бегечки повртари, познати као највећи произвођачи шаргарепе на Балкану, овогодишњу сетву су започели још у фебруару и марту и шаргарепу ће сејати до јуна.

60 динара килограм лука и кромпира на велико

Просечна цена навелико овог поврћа је, по речима директора Земљорадничке задруге „Бегечки повртари” Горана Зеца, 40 динара на шлепере. Лањски род, како је навео, још није продат, али биће и Зец сматра да се неће као лане догодити да се две сезоне саставе због овогошљег хладног пролећа. 

- Нови род смо лане кренули да вадимо 4. јуна и продавали последње количине шаргарепе.
Повртар из Сирига Синиша Арсић током викенда сејаће зелено-жути пасуљ на већој површини него прошле године, на 14 јутара.

40 динара просечна цена килограма шаргарепе

Килограм пасуља на велико сада кошта од 350 до 400 динара, што је добра цена, али ретко који произвођач сада има вишка пасуља за продају јер је лане због велике суше пасуљ слабо родио упркос наводњавању.

Лане смо имали поврћа 1,6 милиона тона

Према званичној статистици, међу 12 најзначајнијих врста које се гаје на 83.634 хектара, у 2024. години укупно је произведено 1.607.929 тона поврћа. Због прошлогодишње суше приноси су били смањени у зависности од локалитета за 30 до 50 одсто. -

Упркос знатно нижим приносима, поврћа смо имали довољно за домаћу потрошњу у свежем и прерађеном стању, док је вишак пласиран на инострана тржишта кроз извоз - казао је доцент др Војновић.

Навео је да смо, рецимо, кромпира лане имали на 22.483 хектара а да је просечан принос био 27,1 тона по хектару, црног лука на 3.952 хектара са просечним приносом од 8,1 тона а паприка је гајена на 9.483 хектара са приносом од 20,1 тона по хектару.

Он не зна поуздано колико ће га коштати ова сетва јер тај трошак зависи од временских прилика.

- Семе сам оставио од прошле године, а у зависности од тога каква ће бити клима знаћу на крају када род буде за жетву колико сам новца уложио јер уколико будем морао пасуљ да наводњавам, зависиће трошкови овогодишње производње - казао је Арсић.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар