I U NEŠTINU MRAZ UČINIO SVOJE
(VIDEO) DA LI ĆE RAKIJAŠI TRLJATI RUKE? Evo koja je rakija odlična, koja je podbacila, a koje NEĆE NI BITI
Uveliko teče sezona pečenja rakije, ali u industrijskim i manjim uslužnim destilerijama se slabo radi. Voće je omlatio aprilski mraz, malo ga ima i skupo je.
Industrijskim destilerijama ne isplati se naveliko da kupuju voće po visokim cenama, dok u porodičnim gazdinstvima koje koriste uslužne destilerija nema voća da pretekne i za rakiju.
Rakija od kajsije nije se pravila ni u uslužnim ni u industrijskim destilerijama
Ove godine nije se pekla rakija od kajsije ni u uslužnim ni u industrijskim destilerijama, ali to ne znači da je neće biti na tržištu. Svaka velika destililerija ima zaliha ovog, kao i drugih žestokih pića. Biće ih i za domaće potrebe i za izvoz.
- U Destileriji rakija „Savka” u Veterniku u toku je fermentacija šljive i vinove loze, a od 5. oktobra se planira destilacija - kazao je za Dnevnik Igor Grebenar. - Za razliku od drugog voća, grožđe je odlično rodilo, izvanrednog je kvaliteta i ukusa i loza će biti odlična. Kupljeno je u Sremu, a šljive u Novom Kneževcu i Blacu.
Oko 1.200 registrovanih destilerija
Po podacima Saveza proizvođača rakije Srbije, imamo oko 1.200 registrovanih destilerija, u kojim rakija zauzima 80 posto proizvodnje, a ostatak čine likeri i votka.
Godišnje proizvedemo 73 miliona tona jakih pića, a izvezemo 3.036 tona.
Voćne rakije u ukupnom domaćem izvozu jakih pića čine 43 procenata.
Najviše proizvodimo šljivovicu i najviše imamo zasada pod šljivama.One čine 40 odsto površina u ukupnim površinama pod voćem. Od tih površina 73 odsto roda ode u rakiju.
Destilerija prizvodi i rakije od kajsije, dunje i kruške, ali će ove godine zbog male ponude voća i visoke cene preskočiti proizvodnju. To ne znači , naglasio je Grebenar, da ih nema na lageru. - Imamo zalihe i čekamo narednu godinu.
U protekla tri meseca rakija se slabo prodavala zbog vrućine
Po njegovim rečima, na tržištu rakije tokom leta ovo piće se slabo tražilo, ali čim su prestale vrućine, počela je i prodaja. Koliko će koštati rakija narednih meseci, zbog manje proizvodnje, Grebenar napominje, da će se destilerije prilagoditi platežnoj moći kupaca.
U Pecari „Škrbić” u Neštinu sezonu su počeli tek polovinom avgusta, znatno kasnije nego prošle i ranijih godina, i ranije će je, kako očekuju, i završiti.
Vlasnik pecare Jovan Škrbić kazao je da će rakije biti malo jer je sve voće slabije rodilo, osim grožđa i šljiva, čiji je rod malo podbacio, samo za desetak posto nego lane. - Trenutno uslužno pravimo rakiju od grožđa i šljiva. Kajsija nije bilo ove godine uopšte, a ni drugog voća nije mnogo preteklo za rakiju. Ranijih godina pravilo se i po 80.000 litara rakije, a ove godine će iz kazana poteći upola manje - naveo je Škrbić.
Z. Delić
Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.