Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVLJENA BILJKA SA MOĆNIM PRINOSOM! Sadnica je oko 200 dinara, a na hektaru može doneti zaradu i milion i po

01.10.2025. 17:29 17:38
Piše:
Izvor:
Telegraf Biznis/Ekapija /Informer
da
Foto: freepik, ilustracija

Dok većina poljoprivrednika bira kukuruz ili pšenicu, jedna zanemarena kultura donosi neočekivano visoke prihode.

Ulaganje u sadnju gloga, gde sadnica košta oko 200 dinara, može doneti godišnji prihod i do 1,5 miliona dinara po hektaru kad plantaža dostigne punu rodnost.

Glog je listopadni žbun ili nisko drvo koje uspeva u umerenoj klimatskoj zoni, što ga čini idealnim za Srbiju. Poznat je kao jedna od najstarijih lekovitih biljaka, cenjen prvenstveno zbog koristi za kardiovaskularni sistem, piše Ekapija, pozivajući se na Informer.

Prilagođen je klimi i zemljištu Srbije, što znači da dobro podnosi različite uslove i nije zahtevan.

Najčešće ga traži farmaceutska industrija jer se proizvodi koriste za izradu čajeva, tinktura, kapsula i sirupa.

Pored lekovitih plodova, glog se koristi i u poljoprivredi za zaštitu useva i ograđivanje - mogućnost sadnje kao živa ograda.

da
Foto: freepik, ilustracija

Ulaganja i profitabilnost

Kada je u pitanju početno ulaganje, sadnice koštaju od 200 do 400 dinara po komadu, a na hektaru može da stane 3.000 do 4.000 sadnica. Zavisi od gustine sadnje i lokacije.

Plodovi se mogu brati od tri do četiri godine nakon sadnje, a pun rod počinje već nakon 5 do 6 godina. Cena suvog ili svežeg ploda gloga kreće se od 150 do 300 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i tržišta.

Prosečan rod po hektaru može biti 3 do 5 tona, što donosi prihode od 450.000 do 1.500.000 dinara godišnje kada plantaža uđe u punu rodnost.

Ova biljka se sadi na sunčanim mestima, gde je propusno tlo, idealno blago kiselo do neutralno.

Održavanje zahteva minimalno navodnjavanje, a plodovi se beru u jesen, kada dobiju crvenu boju i slatko-kiselkast ukus.

 

Izvor:
Telegraf Biznis/Ekapija /Informer
Piše:
Pošaljite komentar