Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"BELA PAHULJA" JE BIO OMILJENI KOLAČ JOVANKE BROZ Kremast i mirisan, a ne morate biti poslastičar da biste ga napravili

19.08.2025. 09:28 09:50
Piše:
Izvor:
informer.rs
Jovanka
Foto: unsplash.com/ RTS Merila vremena - Zvanični kanal/ Ilustracija

Kolač „Bela pahulja“ lagan je, kremast i mirisan desert koji je, prema pričama bio omiljena poslastica Jovanke Broz.

Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač - lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bele korice, nežnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba. 

Sastojci:

Za koru

7 belanaca

1 celo jaje
7 kašika šećera
7 kašika brašna
3 kašike mlake vode
Za fil:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika gustina
800 ml mleka
250 g margarina

kolac
Foto: unsplash.com, ilustracija

Za preliv kore:

100 ml mleka
1-2 kašike ruma

Za dekoraciju:

šlag
rendana crna čokolada

Priprema:

Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno celo jaje, pa umešajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mleko. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte penasto umućen margarin i sjedinite.

Pečenu koru polako prelijte mlekom pomešanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom.

Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne pre sečenja.

Izvor:
informer.rs
Piše:
Pošaljite komentar