BELI LUK MOŽE OSTATI SVEŽ DUGO! Ako ga ovako sačuvate, trajaće vam i do ŠEST MESECI, a evo šta je najveća greška koju svi prave
Malo ko zna da ovaj kuhinjski sastojak može ostati svež mesecima — ali samo ako se čuva na pravi način.
Ukoliko ste nabavili ili uzgojili veću količinu belog luka i pitate se gde da ga odložite, a da potraje – odgovor je velika kartonska kutija koja će biti obložena novinama.
Beli luk je neverovatno zdrav, ali jelima daje puniji i ukusniji ukus, a ako ste ove godine u svom vrtu uzgojili dovoljno belog luka za zimu, sada je vreme da ga pravilno uskladištite. Cele, neoguljene glavice belog luka mogu trajati i do šest meseci ako se pravilno skladište.
Beli luk uvek čuvajte na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu. Izbegavajte dugo čuvanje u frižideru, jer beli luk može brzo proklijati i postati gorak u hladnom i vlažnom okruženju. Oguljene čenove belog luka iskoristite u roku od nedelju dana ako se čuvaju u frižideru.
Ako ste kupili ili uzgojili veliku količinu belog luka, preporučuje se da ga pohranite u veliku kartonsku kutiju, obložite je novinama, čvrsto zatvorite i čuvate u podrumu, garaži ili na drugom suvom mestu.
Sačuvajte nekoliko čenova i stavite ih u kartonsku kutiju za jaja. To će beli luk dugo održati svežim, a uvek ćete imati manju količinu pri ruci kada vam zatreba. Kutija za jaja omogućava pravilnu cirkulaciju vazduha, što je neophodno za održavanje svežine belog luka i sprečavanje rasta plesni.