БЕЛИ ЛУК МОЖЕ ОСТАТИ СВЕЖ ДУГО! Ако га овако сачувате, трајаће вам и до ШЕСТ МЕСЕЦИ, а ево шта је највећа грешка коју сви праве
Мало ко зна да овај кухињски састојак може остати свеж месецима — али само ако се чува на прави начин.
Уколико сте набавили или узгојили већу количину белог лука и питате се где да га одложите, а да потраје – одговор је велика картонска кутија која ће бити обложена новинама.
Бели лук је невероватно здрав, али јелима даје пунији и укуснији укус, а ако сте ове године у свом врту узгојили довољно белог лука за зиму, сада је време да га правилно ускладиштите. Целе, неогуљене главице белог лука могу трајати и до шест месеци ако се правилно складиште.
Бели лук увек чувајте на собној температури, на сувом и тамном месту. Избегавајте дуго чување у фрижидеру, јер бели лук може брзо проклијати и постати горак у хладном и влажном окружењу. Огуљене ченове белог лука искористите у року од недељу дана ако се чувају у фрижидеру.
Ако сте купили или узгојили велику количину белог лука, препоручује се да га похраните у велику картонску кутију, обложите је новинама, чврсто затворите и чувате у подруму, гаражи или на другом сувом месту.
Сачувајте неколико ченова и ставите их у картонску кутију за јаја. То ће бели лук дуго одржати свежим, а увек ћете имати мању количину при руци када вам затреба. Кутија за јаја омогућава правилну циркулацију ваздуха, што је неопходно за одржавање свежине белог лука и спречавање раста плесни.