Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Delikatesni ponedeljak: Od mantija, preko slatke pogače do doboš torte

24.02.2020. 21:55 22:00
Piše:
Foto: Tanjug (Rade Prelić)

BEOGRAD: U Kulturnom centru Grad je održana manifestacija "Delikatesni ponedeljak" na kojoj je prikazana kuhinja četiri nacionalne manjine u Srbiji - mađarske, vlaške, bošnjačke i romske, u cilju očuvanja tradicionalnog načina pripreme jela.

Promovisan je kuvar u kojima su prikazana neka od najukusnijih jela, poput vlaškog poljupca ili bulmača, a posetioci su mogli da degustiraju izložene specijalitete koje su pripremale predstavnice tih nacionalnih manjina.

Predsednica Centra za podršku i inkluziju "Help net", koji je organizovao manifestaciju, Gordana Milovanović, istakla je da je ideja večerašnjeg skupa bila da se predstavnice manjina spoje s ostalim ženama Srbije, s ciljem da se očuva kulturna baština.

Hrana nas spaja i ona ne poznaje jezike ni bilo kakve društvene barijere i hteli smo da stavimo fokus na hranu i na žene koje je spremaju. One se trude da sačuvaju tradiciju kroz recepte, rekla je Milovanović.

Predstavnica bošnjačke manjine Sabiha Dačić večeras je predstavila tradicionalnu bošnjačku kuhinju, a kako kaže za Tanjug, iza čuvenih mantija, kadaifa, baklava i drugih specijaliteta, krije se dosta ljubavi i truda, uz malo namirnica.

Tradicionalna kuhinja je veoma bogata, domaćinska, rekli bi stari, pravi se u velikim tepsijama, i bez opterećivanja koliko čega tačno treba, važno je samo za koliko ljudi se sprema, poručila je Sabina koja već dve sezone uspešno vodi emisije o kuvanju na Kičen tv.

Vlašku kuhinju predstavila je Gorica Jovanović, koja ponosno ističe da je važno da se kroz pripremu jela sačuva tradicija i dodaje da su poznate vlaške plaćinte sinonim za porodična okupljanja nedeljom.

Specijalitete romske manjine, kao što su tegljena pita s rogačem i slatka pogača, sa zadovoljstvom je predstavila Sonja Barbul, koja ističe da je neophodno očuvati tradiciju, jer to čini odliku nacionalnog identiteta.

Takav pristup je potrebno preneti i na decu i pokazati im da se u današnje vreme, uz jelo sve razlike zaboravljaju, kaže Barbul.

Jedan od specijaliteta koji se može naći u kuvaru je i ciganski letnji sos, koji kako kaže Barbul nije ništo drugo nego leskovačka mućkalica na romski način.

Predstavnica mađarske manjine Eržebet Glušica pripremila je brojne mađarske specijalitete, a neki od njih su turoš kusa i čuvena doboš torta.

Svi posetioci večeras su mogli da uživaju u pravom prazniku za oči, i na taj način da se podsete na koje sve načine se jela mogu pripremati, uz očuvanju tradicije.

"Delikatesni ponedeljak" je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Piše:
Pošaljite komentar