Delikatesni ponedeljak: Od mantija, preko slatke pogače do doboš torte
BEOGRAD: U Kulturnom centru Grad je održana manifestacija "Delikatesni ponedeljak" na kojoj je prikazana kuhinja četiri nacionalne manjine u Srbiji - mađarske, vlaške, bošnjačke i romske, u cilju očuvanja tradicionalnog načina pripreme jela.
Promovisan je kuvar u kojima su prikazana neka od najukusnijih jela, poput vlaškog poljupca ili bulmača, a posetioci su mogli da degustiraju izložene specijalitete koje su pripremale predstavnice tih nacionalnih manjina.
Predsednica Centra za podršku i inkluziju "Help net", koji je organizovao manifestaciju, Gordana Milovanović, istakla je da je ideja večerašnjeg skupa bila da se predstavnice manjina spoje s ostalim ženama Srbije, s ciljem da se očuva kulturna baština.
Hrana nas spaja i ona ne poznaje jezike ni bilo kakve društvene barijere i hteli smo da stavimo fokus na hranu i na žene koje je spremaju. One se trude da sačuvaju tradiciju kroz recepte, rekla je Milovanović.
Predstavnica bošnjačke manjine Sabiha Dačić večeras je predstavila tradicionalnu bošnjačku kuhinju, a kako kaže za Tanjug, iza čuvenih mantija, kadaifa, baklava i drugih specijaliteta, krije se dosta ljubavi i truda, uz malo namirnica.
Tradicionalna kuhinja je veoma bogata, domaćinska, rekli bi stari, pravi se u velikim tepsijama, i bez opterećivanja koliko čega tačno treba, važno je samo za koliko ljudi se sprema, poručila je Sabina koja već dve sezone uspešno vodi emisije o kuvanju na Kičen tv.
Vlašku kuhinju predstavila je Gorica Jovanović, koja ponosno ističe da je važno da se kroz pripremu jela sačuva tradicija i dodaje da su poznate vlaške plaćinte sinonim za porodična okupljanja nedeljom.
Specijalitete romske manjine, kao što su tegljena pita s rogačem i slatka pogača, sa zadovoljstvom je predstavila Sonja Barbul, koja ističe da je neophodno očuvati tradiciju, jer to čini odliku nacionalnog identiteta.
Takav pristup je potrebno preneti i na decu i pokazati im da se u današnje vreme, uz jelo sve razlike zaboravljaju, kaže Barbul.
Jedan od specijaliteta koji se može naći u kuvaru je i ciganski letnji sos, koji kako kaže Barbul nije ništo drugo nego leskovačka mućkalica na romski način.
Predstavnica mađarske manjine Eržebet Glušica pripremila je brojne mađarske specijalitete, a neki od njih su turoš kusa i čuvena doboš torta.
Svi posetioci večeras su mogli da uživaju u pravom prazniku za oči, i na taj način da se podsete na koje sve načine se jela mogu pripremati, uz očuvanju tradicije.
"Delikatesni ponedeljak" je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.