Деликатесни понедељак: Од мантија, преко слатке погаче до добош торте

БЕОГРАД: У Културном центру Град је одржана манифестација "Деликатесни понедељак" на којој је приказана кухиња четири националне мањине у Србији - мађарске, влашке, бошњачке и ромске, у циљу очувања традиционалног начина припреме јела.
d
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Промовисан је кувар у којима су приказана нека од најукуснијих јела, попут влашког пољупца или булмача, а посетиоци су могли да дегустирају изложене специјалитете које су припремале представнице тих националних мањина.

Председница Центра за подршку и инклузију "Хелп нет", који је организовао манифестацију, Гордана Миловановић, истакла је да је идеја вечерашњег скупа била да се представнице мањина споје с осталим женама Србије, с циљем да се очува културна баштина.

Храна нас спаја и она не познаје језике ни било какве друштвене баријере и хтели смо да ставимо фокус на храну и на жене које је спремају. Оне се труде да сачувају традицију кроз рецепте, рекла је Миловановић.

Представница бошњачке мањине Сабиха Дачић вечерас је представила традиционалну бошњачку кухињу, а како каже за Танјуг, иза чувених мантија, кадаифа, баклава и других специјалитета, крије се доста љубави и труда, уз мало намирница.

Традиционална кухиња је веома богата, домаћинска, рекли би стари, прави се у великим тепсијама, и без оптерећивања колико чега тачно треба, важно је само за колико људи се спрема, поручила је Сабина која већ две сезоне успешно води емисије о кувању на Кичен тв.

Влашку кухињу представила је Горица Јовановић, која поносно истиче да је важно да се кроз припрему јела сачува традиција и додаје да су познате влашке плаћинте синоним за породична окупљања недељом.

Специјалитете ромске мањине, као што су тегљена пита с рогачем и слатка погача, са задовољством је представила Соња Барбул, која истиче да је неопходно очувати традицију, јер то чини одлику националног идентитета.

Такав приступ је потребно пренети и на децу и показати им да се у данашње време, уз јело све разлике заборављају, каже Барбул.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Један од специјалитета који се може наћи у кувару је и цигански летњи сос, који како каже Барбул није ништо друго него лесковачка мућкалица на ромски начин.

Представница мађарске мањине Ержебет Глушица припремила је бројне мађарске специјалитете, а неки од њих су турош куса и чувена добош торта.

Сви посетиоци вечерас су могли да уживају у правом празнику за очи, и на тај начин да се подсете на које све начине се јела могу припремати, уз очувању традиције.

"Деликатесни понедељак" је одржан под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести