DESERT ZA VRUĆE DANE Rolat sa kajsijama koji se priprema lako, a izgleda kao iz poslastičarnice
Ako tražite savršen letnji desert koji se lako pravi, ne tražite dalje – ovaj rolat sa kajsijama je osvežavajuć, nežen i neodoljivo ukusan.
Letnji rolat sa kajsijama se brzo i lako pravi.
Sastojci:
• 35 g putera, otopljenog
• 25 g šećera u prahu, plus 2 kašike
• 5 kajsija, bez koštica i iseckanih
• 4 jajeta
• 145 g šećera
• 1 kašičica vanilinog ekstrakta
• 115 g brašna sa praškom
• 200 ml slatke pavlake
• 2 kašike likera od kajsija
Recept za letnji rolat sa kajsijama:
Kako biste napravili ovaj rolat, prvo zagrejte rernu na 200°C. Pleh dimenzija 30 cm x 20 cm obložite papirom za pečenje i premažite sa malo otopljenog putera. U šerpi na laganoj vatri krčkajte 25 g kristal šećera i 50 ml vode, dok se šećer ne rastvori, zatim dodajte kajsije mešajući sa sirupom. Krčkajte 10 minuta dok ne omekšaju. Procedite u činiju, sačuvajte sirup i ostavite kajsije da se ohlade.
Zašto je korisno da jedete kajsije?
Kajsije su voće bogato vitaminima i mineralima, a sadrže i vlakna i antioksidanse. U 100 grama svežih kajsija prosečno se nalazi oko 48 kalorija, 1.4 grama proteina, 0.4 grama masti, 11 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana. Pored toga, kajsije su odličan izvor vitamina A, C i E, kao i kalijuma i drugih minerala.
U velikoj činiji, mikserom umutite jaja, 115 g šećera i ekstrakt vanile 5 minuta dok se ne zgusne i ne posvetli. Umešajte brašno, a zatim postepeno umešajte otopljeni puter. Sipajte smesu u pleh, naginjući je kako bi se ravnomerno rasporedila. Kucnite nekoliko puta o radnu površinu da biste uklonili mehuriće vazduha. Pecite 10-12 minuta ili dok se ne ispeče i ne postane elastično u sredini.
Raširite papir za pečenje malo veći od pleha i pospite ga preostalim šećerom u prahu. Pažljivo okrenite kolač i odsecite ½ cm sa dužih strana da biste napravili uredne ivice. Uvijte koru što je čvršće moguće, počevši od jedne od kraćih strana, uvijajući papir oko nje – moguće je da ćete primetiti nekoliko malih pukotina, što je u redu. Ostavite uvijeno dok se potpuno ne ohladi.
Mikserom umutite pavlaku, preostali šećer i prstohvat soli, dok smesa ne počne da formira meke vrhove. Umešajte zatim kajsije. Pomešajte sačuvani sirup sa likerom od kajsija. Pažljivo odmotajte kolač i premažite celu unutrašnju površinu sirupom. Namažite pavlaku preko kolača, ostavljajući ivicu od 1 cm. Pospite preostalim kajsijama i pažljivo ponovo uvijte bez papira za pečenje. Prebacite na dasku, isecite i uživajte.