ДЕСЕРТ ЗА ВРУЋЕ ДАНЕ Ролат са кајсијама који се припрема лако, а изгледа као из посластичарнице
Ако тражите савршен летњи десерт који се лако прави, не тражите даље – овај ролат са кајсијама је освежавајућ, нежен и неодољиво укусан.
Летњи ролат са кајсијама се брзо и лако прави.
Састојци:
• 35 г путера, отопљеног
• 25 г шећера у праху, плус 2 кашике
• 5 кајсија, без коштица и исецканих
• 4 јајета
• 145 г шећера
• 1 кашичица ванилиног екстракта
• 115 г брашна са прашком
• 200 мл слатке павлаке
• 2 кашике ликера од кајсија
Рецепт за летњи ролат са кајсијама:
Како бисте направили овај ролат, прво загрејте рерну на 200°Ц. Плех димензија 30 цм x 20 цм обложите папиром за печење и премажите са мало отопљеног путера. У шерпи на лаганој ватри крчкајте 25 г кристал шећера и 50 мл воде, док се шећер не раствори, затим додајте кајсије мешајући са сирупом. Крчкајте 10 минута док не омекшају. Процедите у чинију, сачувајте сируп и оставите кајсије да се охладе.
Зашто је корисно да једете кајсије?
Кајсије су воће богато витаминима и минералима, а садрже и влакна и антиоксидансе. У 100 грама свежих кајсија просечно се налази око 48 калорија, 1.4 грама протеина, 0.4 грама масти, 11 грама угљених хидрата и 2 грама влакана. Поред тога, кајсије су одличан извор витамина А, Ц и Е, као и калијума и других минерала.
У великој чинији, миксером умутите јаја, 115 г шећера и екстракт ваниле 5 минута док се не згусне и не посветли. Умешајте брашно, а затим постепено умешајте отопљени путер. Сипајте смесу у плех, нагињући је како би се равномерно распоредила. Куцните неколико пута о радну површину да бисте уклонили мехуриће ваздуха. Пеците 10-12 минута или док се не испече и не постане еластично у средини.
Раширите папир за печење мало већи од плеха и поспите га преосталим шећером у праху. Пажљиво окрените колач и одсеците ½ цм са дужих страна да бисте направили уредне ивице. Увијте кору што је чвршће могуће, почевши од једне од краћих страна, увијајући папир око ње – могуће је да ћете приметити неколико малих пукотина, што је у реду. Оставите увијено док се потпуно не охлади.
Миксером умутите павлаку, преостали шећер и прстохват соли, док смеса не почне да формира меке врхове. Умешајте затим кајсије. Помешајте сачувани сируп са ликером од кајсија. Пажљиво одмотајте колач и премажите целу унутрашњу површину сирупом. Намажите павлаку преко колача, остављајући ивицу од 1 цм. Поспите преосталим кајсијама и пажљиво поново увијте без папира за печење. Пребаците на даску, исеците и уживајте.