Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOMAĆI PARADAJZ SOS PO ITALIJANSKOM RECEPTU ! Savršen za paste i sva jela, jednostavno i lako, bez previše začina

08.09.2025. 18:12 18:17
Piše:
Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Naučite kako da napravite domaći italijanski sos od paradajza sa bosiljkom. Jednostavan recept za zimnicu, savršen za paste i druga jela

Italijanski paradajz sos je jednostavan, a opet pun ukusa. Pravi se od svežih paradajza i malo bosiljka, bez viška začina i dodataka. Ovaj recept je osnova mnogih jela i prava letnja zimnica.

Osnovne informacije

Kuhinja: Italijanska

Tip jela: zimnica

Porcije/Količina: oko 2–2,5 l sosa

Ukupno vreme pripreme: 50 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

           2 kg svežih paradajza

           So po ukusu

           Sveži listovi bosiljka

да
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

Pripremite paradajz

Operite paradajz, uklonite peteljke i prepolovite ih. Blago ih iscedite da uklonite semenke i višak vode.

Kuvajte sos

Stavite paradajz u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte so kada se paradajz potpuno raspadne.

Pasirajte sos

Propasirajte kuvani paradajz kroz pasirku ili mlin za povrće da dobijete glatku pulpu i sos.

Flaširanje

Sipajte sos u sterilne flaše ili tegle. Dodajte u svaku malo svežeg bosiljka i dobro zatvorite.

Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar