(VIDEO) GDE MOŽETE POJESTI NAJBOLJU PICU NA SVETU Čak 512 članova žirija iz 60 zemalja odabralo je top 10
Gde je najbolje mesto za uživanje u izvanrednoj pici? Svi tragovi vode u Italiju, ali nekoliko vrhunskih lokala nalazi se i van te zemlje.
Prema ovogodišnjoj rang-listi „Best Pizza Awards“, najbolja pica na svetu služi se u čuvenoj piceriji „I Masanielli“ u italijanskom gradu Kazerta.
Ovo priznanje pripalo je slavnom šefu Frančesku Maruču, čoveku koji usavršava svoje umeće od desete godine. Prošle godine je bio na petom mestu, a sada je zauzeo prvo mesto zahvaljujući svom majstorstvu u pripremi omiljenog jela, piše Food&Wine.
Najboljih 10 picerija na svetu:
I Masanielli (Kazerta, Italija)
Pepe in Grani (Kajaco, Italija)
Pizzarium (Rim, Italija)
Bob Alchimia a Spicchi (Montepaone, Italija)
I Tigli (San Bonifacio, Italija)
The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japan)
180 Grammi (Rim, Italija)
Sartoria Panatieri (Barselona, Španija)
Mater (Fiano Romano, Italija)
Pizza Studio Tamaki (Tokio, Japan)
Najboljih 10 picerija u Americi:
Una Pizza Napoletana (Njujork)
Razza Pizza Artigianale (Džersi Siti, Nju Džerzi)
Lucali (Njujork)
Stretch Pizza (Njujork)
L’Industrie (Njujork)
La Natural (Majami)
Truly Pizza (Dejna Point, Kalifornija)
Pizzeria Sei (Los Anđeles)
Don Antonio (Njujork)
Posto (Boston)
Nagrada se dodeljuje od 2015. godine. „Ogromna je čast upoznati toliko kolega iz celog sveta, ali još je veća čast pobediti na ovako značajnoj listi“, rekao je Maruči.
Best Pizza Awards je globalna rang-lista koja se temelji na ocenama stručnjaka iz organizacije The Best Chef Awards, poznate po promociji najboljih kulinarskih profesionalaca od 2015. godine.
Prvobitno pokrenuta kao deo dodele nagrada za najboljeg šefa, Best Pizza Awards je 2023. godine postala zasebna manifestacija. Ovogodišnja svečanost održana je u Milanu prošle nedelje.
Nezavisni žiri od 512 stručnjaka iz 60 zemalja ocenjivao je pice, birajući lokacije koje ističu „izvrsnost i inovacije u pripremi pice“. Sedam od deset najboljih pica majstora radi u Italiji — uključujući Rim, Fiano Romano i Kajaco.
Japan ima dve picerije u top 10
Japan se takođe uspešno takmiči za svetski vrh — dva od deset najboljih šefova, Danijele Kason i Tsubasa Tamaki, rade u Tokiju. Kason je već nekoliko godina među najboljima — sedmi i 2023. i 2024. godine.
Sada je šesti na svetu, zahvaljujući svom „retkom talentu da spoji tradicionalnu italijansku kuhinju s prefinjenošću japanskih sastojaka“, stoji na zvaničnom sajtu nagrade.
S druge strane, Tamaki se oslanja na inovativne tehnike. Njegov „Pizza Studio Tamaki“ osnovan je 2018. godine i nudi pice u napuljskom stilu, sa testom fermentisanim 30 sati, napravljenim od mešavine japanskog i američkog brašna.
Američke picerije ne zaostaju
S druge strane Atlantika, čak 14 picerija iz SAD našlo se na široj listi. Iako nijedna nije u top 10, Antoni Mangijeri se istakao sa svojom picerijom Una Pizza Napoletana, zauzevši 17. mesto. Njegova picerija na Lower East Side-u u Njujorku više puta je proglašavana najboljom u Americi.
S druge strane reke Hadson, „Razza Pizza Artigianale“ iz Nju Džerzija zauzela je 22. mesto. Ponudu čine pice iz peći na drva, domaći naresci i kokteli, pod vođstvom šefa Dana Ričera.
Čak ni američki Jug ne zaostaje — picerija Leña Pizza Bagels iz Misisipija (77. mesto), koju vodi šefica Marisol Dojl, dobila je visoke ocene. Ona je osnove zanata naučila u Napulju.
Ovu listu vredi sačuvati kao inspiraciju za sledeće putovanje.