Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HRSKAVE, A NE MASNE: Uz pomoć ovog trika dobićete savršeno pohovane tikvice

06.07.2025. 23:33 23:35
Piše:
Izvor:
Dnevnik, Krstarica
тиквице
Foto: Pixabay

Pohovane tikvice su letnji klasik koji se često nalazi na trpezama širom Srbije – jednostavne za pripremu, lagane, ukusne.

Ali, imaju jednu manu: lako upijaju ulje i postaju masne. Dobra vest je da se to može lako izbeći – i to jednim jednostavnim sastojkom koji treba dodati u jaja pre prženja.

Tajna hrskavih, a ne masnih tikvica krije se u prašku za pecivo. On čini smesu sa jajima laganijom i vazdušastijom, pa tikvice dobijaju zaštitni sloj koji sprečava da upiju ulje. Rezultat su pohovani kolutovi koji su hrskavi spolja, sočni iznutra – i bez viška masnoće.

Kako se pripremaju:

Uzmite dve srednje tikvice, operite ih i isecite na tanke kolutove (oko pola centimetra debljine). Posolite i ostavite 10 minuta da otpuste vodu, pa ih obrišite papirnim ubrusom.

Umućena jaja pomešajte s kašičicom praška za pecivo. U posebnoj posudi izmešajte brašno, prezle, so, biber i po želji dodatne začine (na primer beli luk u prahu ili origano).

Svaki kolut tikvice uvaljajte prvo u brašno, zatim u smesu sa jajima i na kraju u prezle.

Pržite u umereno zagrejanom ulju, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon prženja, obavezno ih stavite na papirne ubruse da se ocede od masnoće.

Još nekoliko saveta:

Ako imate, koristite teflonski tiganj – zahteva manje ulja. Tikvice pržite u manjim turama, da se lepo isprže, a ne skuvaju u ulju. I ne zaboravite papirne ubruse – to je poslednji korak ka savršenoj teksturi.

Izvor:
Dnevnik, Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar