Али, имају једну ману: лако упијају уље и постају масне. Добра вест је да се то може лако избећи – и то једним једноставним састојком који треба додати у јаја пре пржења.
Тајна хрскавих, а не масних тиквица крије се у прашку за пециво. Он чини смесу са јајима лаганијом и ваздушастијом, па тиквице добијају заштитни слој који спречава да упију уље. Резултат су поховани колутови који су хрскави споља, сочни изнутра – и без вишка масноће.
Како се припремају:
Узмите две средње тиквице, оперите их и исеците на танке колутове (око пола центиметра дебљине). Посолите и оставите 10 минута да отпусте воду, па их обришите папирним убрусом.
Умућена јаја помешајте с кашичицом прашка за пециво. У посебној посуди измешајте брашно, презле, со, бибер и по жељи додатне зачине (на пример бели лук у праху или оригано).
Сваки колут тиквице уваљајте прво у брашно, затим у смесу са јајима и на крају у презле.
Пржите у умерено загрејаном уљу, по неколико минута са сваке стране, док не добију златну боју. Након пржења, обавезно их ставите на папирне убрусе да се оцеде од масноће.
Још неколико савета:
Ако имате, користите тефлонски тигањ – захтева мање уља. Тиквице пржите у мањим турама, да се лепо испрже, а не скувају у уљу. И не заборавите папирне убрусе – то је последњи корак ка савршеној текстури.