clear sky
28°C
07.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1773
usd
99.4629
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРСКАВЕ, А НЕ МАСНЕ: Уз помоћ овог трика добићете савршено поховане тиквице

06.07.2025. 23:33 23:35
Пише:
Извор:
Дневник, Крстарица
тиквице
Фото: Pixabay

Поховане тиквице су летњи класик који се често налази на трпезама широм Србије – једноставне за припрему, лагане, укусне.

Али, имају једну ману: лако упијају уље и постају масне. Добра вест је да се то може лако избећи – и то једним једноставним састојком који треба додати у јаја пре пржења.

Тајна хрскавих, а не масних тиквица крије се у прашку за пециво. Он чини смесу са јајима лаганијом и ваздушастијом, па тиквице добијају заштитни слој који спречава да упију уље. Резултат су поховани колутови који су хрскави споља, сочни изнутра – и без вишка масноће.

Како се припремају:

Узмите две средње тиквице, оперите их и исеците на танке колутове (око пола центиметра дебљине). Посолите и оставите 10 минута да отпусте воду, па их обришите папирним убрусом.

Умућена јаја помешајте с кашичицом прашка за пециво. У посебној посуди измешајте брашно, презле, со, бибер и по жељи додатне зачине (на пример бели лук у праху или оригано).

Сваки колут тиквице уваљајте прво у брашно, затим у смесу са јајима и на крају у презле.

Пржите у умерено загрејаном уљу, по неколико минута са сваке стране, док не добију златну боју. Након пржења, обавезно их ставите на папирне убрусе да се оцеде од масноће.

Још неколико савета:

Ако имате, користите тефлонски тигањ – захтева мање уља. Тиквице пржите у мањим турама, да се лепо испрже, а не скувају у уљу. И не заборавите папирне убрусе – то је последњи корак ка савршеној текстури.

Извор:
Дневник, Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар