Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Možete ovo jesti sve dok ne zaspite

JEDITE I UŽIVAJTE, NIJEDNA KALORIJA NEĆE VAS STIĆI! Pogledajte spisak od 13 namirnica koje TELU daju sve, a ne uzimaju ništa

19.05.2025. 18:48 19:13
Piše:
Izvor:
Glossy
jelo
Foto: freepik, ilustracija

Broj kalorija ove hrane je zanemarljiv, a sadrži ogromne količine hranljivih materija, što će vam pomoći da se rešite viška kilograma ili održavate telesnu težinu bez ugrožavanja zdravlja.

Iako ne postoji hrana s nula kalorija, spisak namirnica u kojima možete slobodno uživati bez brige o gojenju nije kratak.

Prema rečima nutricionistkinje dr Lise Jang, u pitanju je hrana koja spada u jednu voće ili povrće bez skroba.

Kako je ona objasnila, postoji nekoliko razloga zašto se nećete ugojiti ako uživate u ovim namirnicama koliko god želite, a to su:

           uglavnom se sastoje od vode,

           imaju malo kalorija,

           sadrže vlakna, koja vam pomažu da se zasitite i ostanete siti!

Iako ovo voće i povrće nije bogato proteinima, puno je vitamina, antioksidanasa i drugih hranljivih materija koje imaju brojne koristi za zdravlje.

1. Celer

Najveći deo celera čini voda, a ima brojne zdravstvene prednosti

Najveći deo celera čini voda, a ima brojne zdravstvene prednostifoto: Molenira/Shutterstock

Skoro 95% celera je voda, ali to ne znači da ovo povrće nema značajne zdravstvene koristi. Celer sadrži kalijum, folate, vlakna i 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom K. U jednoj porciji ima samo šest kalorija.

celer
Foto: freepik, ilustracija

Međutim, najbolje je jesti celer kada je svež. Povrće gubi mnoge svoje antioksidanse u roku od pet do sedam dana od kupovine.

2. Kelj 

Kelj ima malo kalorija — jedna šolja sirovog kelja ima samo oko 33 kalorije — ali sadrži blizu tri grama proteina i 2,5 grama vlakana po porciji.

To je jedna od relativno retkih biljnih namirnica koje sadrže omega-3 masnu kiselinu, hranljivu materiju zbog koje uglavnom jedemo ribu. Kao i druge vrste zelenog listanog povrća, kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.

3. Borovnice

Borovnice su poznate po svom visokom sadržaju antioksidanasa. Ovo voće ima više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće, piše Independent. U jednoj šolji ćete naći 14% preporučene dnevne doze vlakana, a ima samo oko 85 kalorija.

4. Krastavci

Uglavnom se sastoje od vode, a krastavci sadrže samo 16 kalorija po porciji. Seme i kora sadrže većinu hranljive vrednosti, tako da je najbolje da ne ljuštite krastavce. Kora i seme obezbeđuju i vlakna i oblik vitamina A poznat kao beta-karoten, za koji se zna da je koristan za zdravlje očiju.

jelo
Foto: freepik, ilustracija

5. Paradajz

Paradajz je najpoznatiji po tome što sadrži likopen, karotenoid koji pomaže u borbi protiv hroničnih bolesti, a takođe daje ovom voću crvenu boju. Pored toga, paradajz je bogat vitaminima A, C i B2, kao i folatima, hromom, kalijumom i vlaknima.

I uprkos svim hranljivim materijama kojima se može pohvaliti, jedan paradajz srednje veličine ima samo oko 25 kalorija, a ima mnogo zdravstvenih prednosti.

6. Grejpfrut 

Studije su pokazale da dodavanje grejpfruta jelovniku može pomoći u mršavljenju, zbog čega je često zastupljen u dijetama. Razlog je to što je grejpfrut bogat vlaknima, koja drže glad pod kontrolom stabilizacijom nivoa šećera u krvi i pomažu vam da se duže osećate sito. U jednoj polovini grejpfruta ima samo 50 kalorija.

Vitamin C, koji se nalazi u grejpfrutu, može sniziti rizik od brojnih zdravstvenih problema, poput raka i srčanih problema. Ovaj citrus, takođe, čini čuda u snižavanju holesterola i poboljšanju varenja, a folati koji se nalaze u grejpu čini ga idealnom užinom za trudnice.

7. Brokoli

jelo
Foto: freepik, ilustracija

Brokoli je najhranjiviji kada se jede sirov ili kada se kuva na pari. Ovo povrće sadrži sulforafan, antikancerogen koji deluje na uništavanje hemikalija koje izazivaju rak, a koje telo može uneti bilo kroz okolinu ili putem hrane.

Pored vitamina A, C, E i K, jedna porcija kuvanog brokolija sadrži približno 20% vaše dnevne potrebe za vlaknima. Pored toga, jedna porcija sadrži samo oko 31 kaloriju.

8. Dinja

Dinja ima više beta-karotena nego mnoge druge slične vrste voća poput pomorandži, grejpfruta, breskvi i manga. Samo jedna šolja ovog voća pruža vam u ogromnim količinama superkorisni kalijum, kao i više od 100% vaše preporučene dnevne vrednosti vitamina A i C.

Pored toga, pošto voda čini 90% dinje, jedna porcija sadrži samo 55 kalorija. 

9. Karfiol

Iako njegova bela boja može navesti ljude da misle drugačije, karfiol je zapravo veoma svestrano i hranljivo povrće. Sadrži antioksidante i fitohemikalije — koje pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti — i odličan je izvor folata, vlakana i vitamina C i K.

Jedna porcija sadrži oko 25 kalorija.

10. Kupine 

Kupine su savršena zdrava užina na dijeti

Zdravstvene koristi kupina su neverovatno raznovrsne. Kao i mnoge druge bobice, ovo voće je bogato vitaminom C, kao i antioksidansima poznatim kao bioflavonoidi.

Pored toga, konzumiranje kupina može pomoći varenju i održavanju budnosti, i zategnuti tkivo, što dovodi do mlađeg izgleda kože. U jednoj porciji ima oko 62 kalorije.

11. Zelena salata 

jelo
Foto: freepik, ilustracija

Većina vrsta zelene salate ima samo oko 10 do 20 kalorija po porciji. I iako zelena salata neće dodati mnogo proteina vašoj ishrani, pružiće mnoštvo vitamina i hranljivih materija poput folata, gvožđa i vitamina A i C.

12. Pomorandže 

Većina ljudi jede pomorandže zbog velikog udela vitamina C, ali ovo citrusno voće ima brojne druge prednosti. Pošto je vitamin C ključan u proizvodnji kolagena, pomorandže pomažu u održavanju kože bez oštećenja i lepom izgledu. Takođe imaju malo kalorija; pomorandža srednje veličine ima oko 80 kalorija.

A ako ne jedete beli sloj ispod kore pomorandže, trebalo bi da počnete jer sadrži mnogo vlakana, što pomaže u snižavanju holesterola i nivoa šećera u krvi.

13. Jagode 

Jagode sadrže i vlakna, pa blagotvorno deluju na probavni sistem, regulišu nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj pomorandži. Pored toga, jagode su takođe pune polifenola, vrste antioksidansa.

Jagode su takođe dobar izvor kalijuma i vlakana, a ne sadrže masti, natrijum i holesterol, što ih čini zdravim za srce. Jedna šolja ovog voća ima samo oko 50 kalorija.

Glossy

Izvor:
Glossy
Piše:
Pošaljite komentar