broken clouds
13°C
19.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2377
usd
104.7888
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Можете ово јести све док не заспите

ЈЕДИТЕ И УЖИВАЈТЕ, НИЈЕДНА КАЛОРИЈА НЕЋЕ ВАС СТИЋИ! Погледајте списак од 13 намирница које ТЕЛУ дају све, а не узимају ништа

19.05.2025. 18:48 19:13
Пише:
Извор:
Glossy
jelo
Фото: freepik, ilustracija

Број калорија ове хране је занемарљив, а садржи огромне количине хранљивих материја, што ће вам помоћи да се решите вишка килограма или одржавате телесну тежину без угрожавања здравља.

Иако не постоји храна с нула калорија, списак намирница у којима можете слободно уживати без бриге о гојењу није кратак.

Према речима нутриционисткиње др Лисе Јанг, у питању је храна која спада у једну воће или поврће без скроба.

Како је она објаснила, постоји неколико разлога зашто се нећете угојити ако уживате у овим намирницама колико год желите, а то су:

           углавном се састоје од воде,

           имају мало калорија,

           садрже влакна, која вам помажу да се заситите и останете сити!

Иако ово воће и поврће није богато протеинима, пуно је витамина, антиоксиданаса и других хранљивих материја које имају бројне користи за здравље.

1. Целер

Највећи део целера чини вода, а има бројне здравствене предности

Највећи део целера чини вода, а има бројне здравствене предностифото: Моленира/Схуттерстоцк

Скоро 95% целера је вода, али то не значи да ово поврће нема значајне здравствене користи. Целер садржи калијум, фолате, влакна и 30% ваше дневне потребе за витамином К. У једној порцији има само шест калорија.

celer
Фото: freepik, ilustracija

Међутим, најбоље је јести целер када је свеж. Поврће губи многе своје антиоксидансе у року од пет до седам дана од куповине.

2. Кељ 

Кељ има мало калорија — једна шоља сировог кеља има само око 33 калорије — али садржи близу три грама протеина и 2,5 грама влакана по порцији.

То је једна од релативно ретких биљних намирница које садрже омега-3 масну киселину, хранљиву материју због које углавном једемо рибу. Као и друге врсте зеленог листаног поврћа, кељ је богат витаминима и фолном киселином.

3. Боровнице

Боровнице су познате по свом високом садржају антиоксиданаса. Ово воће има више антиоксиданаса него било које друго воће, пише Индепендент. У једној шољи ћете наћи 14% препоручене дневне дозе влакана, а има само око 85 калорија.

4. Краставци

Углавном се састоје од воде, а краставци садрже само 16 калорија по порцији. Семе и кора садрже већину хранљиве вредности, тако да је најбоље да не љуштите краставце. Кора и семе обезбеђују и влакна и облик витамина А познат као бета-каротен, за који се зна да је користан за здравље очију.

jelo
Фото: freepik, ilustracija

5. Парадајз

Парадајз је најпознатији по томе што садржи ликопен, каротеноид који помаже у борби против хроничних болести, а такође даје овом воћу црвену боју. Поред тога, парадајз је богат витаминима А, Ц и Б2, као и фолатима, хромом, калијумом и влакнима.

И упркос свим хранљивим материјама којима се може похвалити, један парадајз средње величине има само око 25 калорија, а има много здравствених предности.

6. Грејпфрут 

Студије су показале да додавање грејпфрута јеловнику може помоћи у мршављењу, због чега је често заступљен у дијетама. Разлог је то што је грејпфрут богат влакнима, која држе глад под контролом стабилизацијом нивоа шећера у крви и помажу вам да се дуже осећате сито. У једној половини грејпфрута има само 50 калорија.

Витамин Ц, који се налази у грејпфруту, може снизити ризик од бројних здравствених проблема, попут рака и срчаних проблема. Овај цитрус, такође, чини чуда у снижавању холестерола и побољшању варења, а фолати који се налазе у грејпу чини га идеалном ужином за труднице.

7. Броколи

jelo
Фото: freepik, ilustracija

Броколи је најхрањивији када се једе сиров или када се кува на пари. Ово поврће садржи сулфорафан, антиканцероген који делује на уништавање хемикалија које изазивају рак, а које тело може унети било кроз околину или путем хране.

Поред витамина А, Ц, Е и К, једна порција куваног броколија садржи приближно 20% ваше дневне потребе за влакнима. Поред тога, једна порција садржи само око 31 калорију.

8. Диња

Диња има више бета-каротена него многе друге сличне врсте воћа попут поморанџи, грејпфрута, брескви и манга. Само једна шоља овог воћа пружа вам у огромним количинама суперкорисни калијум, као и више од 100% ваше препоручене дневне вредности витамина А и Ц.

Поред тога, пошто вода чини 90% диње, једна порција садржи само 55 калорија. 

9. Карфиол

Иако његова бела боја може навести људе да мисле другачије, карфиол је заправо веома свестрано и хранљиво поврће. Садржи антиоксиданте и фитохемикалије — које помажу у борби против хроничних болести — и одличан је извор фолата, влакана и витамина Ц и К.

Једна порција садржи око 25 калорија.

10. Купине 

Купине су савршена здрава ужина на дијети

Здравствене користи купина су невероватно разноврсне. Као и многе друге бобице, ово воће је богато витамином Ц, као и антиоксидансима познатим као биофлавоноиди.

Поред тога, конзумирање купина може помоћи варењу и одржавању будности, и затегнути ткиво, што доводи до млађег изгледа коже. У једној порцији има око 62 калорије.

11. Зелена салата 

jelo
Фото: freepik, ilustracija

Већина врста зелене салате има само око 10 до 20 калорија по порцији. И иако зелена салата неће додати много протеина вашој исхрани, пружиће мноштво витамина и хранљивих материја попут фолата, гвожђа и витамина А и Ц.

12. Поморанџе 

Већина људи једе поморанџе због великог удела витамина Ц, али ово цитрусно воће има бројне друге предности. Пошто је витамин Ц кључан у производњи колагена, поморанџе помажу у одржавању коже без оштећења и лепом изгледу. Такође имају мало калорија; поморанџа средње величине има око 80 калорија.

А ако не једете бели слој испод коре поморанџе, требало би да почнете јер садржи много влакана, што помаже у снижавању холестерола и нивоа шећера у крви.

13. Јагоде 

Јагоде садрже и влакна, па благотворно делују на пробавни систем, регулишу ниво холестерола у крви и смањују ризик од срчаних обољења.

У једној порцији јагода има више витамина Ц него у једној поморанџи. Поред тога, јагоде су такође пуне полифенола, врсте антиоксиданса.

Јагоде су такође добар извор калијума и влакана, а не садрже масти, натријум и холестерол, што их чини здравим за срце. Једна шоља овог воћа има само око 50 калорија.

Glossy

Извор:
Glossy
Пише:
Пошаљите коментар