Ručak, večera, užina ili prilog
JEDNO PILE, A ČETIRI JELA Kuvajte domaćinski i obradujte najbliže PRAKTIČNO i BEZ VIŠKA „DELOVA“ Bacite pogled na RECEPTE, baš su jednostavni
Evo praktičnog i domaćinskog načina kako da od jednog celog pileta pripremiš četiri različita jela, bez rasipanja, a da sve bude ukusno i raznovrsno.
Kako od jednog pileta napraviti 4 jela
Prvo – Pravilno istranžiraj pile
Isecite pile na sledeće delove:
2 bataka i karabataka
2 krilca
2 bela mesa (filei)
Leđa, kožu, vrat, rebra i ostale sitne delove sačuvajte za supu
Jelo 1: Domaća pileća supa
Potrebno:
Leđa, vrat, kožica, sitni kosturi i krilca
Šargarepa, peršun, paškanat, celer
So, biber, peršunov list
Nudle, rezanci ili griz knedle (po želji)
Od jednog pileta možete napraviti:
Supu za početak ručka
Pečeno meso sa krompirom
Paprikaš uz prilog
Laganu salatu za večeru
Priprema:
U veliki lonac stavite delove pileta za supu i sipajte vodu. Dodajte očišćeno povrće i kuvajte na tihoj vatri 1,5–2 sata.
Na kraju procedite, dodajte rezance i peršun. Odlična, topla supa za celu porodicu!
Jelo 2: Pečeni bataci i karabataci sa krompirom
Potrebno:
2 bataka i karabataka
Krompir
Ulje, so, biber, suvi začin, paprika, ruzmarin
Priprema:
Meso začinite po ukusu i ostavite 30 min da upije. U pleh složite batake i krompir na kriške, sve prelijte uljem i malo vode. Pecite u rerni na 200°C oko 1h dok ne porumeni.
Jelo 3: Pileći paprikaš sa belim mesom
Potrebno:
2 fileta belog mesa
1 glavica luka
1 paprika, 1 paradajz (ili kašika pirea)
Mlevena paprika, so, biber, peršun
1 kašika brašna
Testenina ili pire za prilog
Priprema:
Meso isecite na kockice. Luk propržite, dodajte papriku i paradajz. Dodajte meso, posolite, pobiberite, dodajte papriku i malo vode.
Kuvajte 25–30 min, na kraju umešajte kašiku brašna razmućenu u malo vode za gustoću. Služite uz testeninu ili pire.
Jelo 4: Pileća salata za večeru ili užinu
Potrebno:
Ostatak belog mesa (ako ostane iz paprikaša) ili malo iseckane piletine iz supe
Kuvano jaje, kukuruz, kiseli krastavci, pavlaka ili majonez
So, biber
Priprema:
Iseckajte meso, dodajte kuvano jaje, krastavce, kukuruz. Začinite i pomešajte s kašikom pavlake ili majoneza. Poslužite uz tost ili kao punjenje za tortilje, piše Stil.