Ручак, вечера, ужина или прилог
ЈЕДНО ПИЛЕ, А ЧЕТИРИ ЈЕЛА Кувајте домаћински и обрадујте најближе ПРАКТИЧНО и БЕЗ ВИШКА „ДЕЛОВА“ Баците поглед на РЕЦЕПТЕ, баш су једноставни
Ево практичног и домаћинског начина како да од једног целог пилета припремиш четири различита јела, без расипања, а да све буде укусно и разноврсно.
Како од једног пилета направити 4 јела
Прво – Правилно истранжирај пиле
Исеците пиле на следеће делове:
2 батака и карабатака
2 крилца
2 бела меса (филеи)
Леђа, кожу, врат, ребра и остале ситне делове сачувајте за супу
Јело 1: Домаћа пилећа супа
Потребно:
Леђа, врат, кожица, ситни костури и крилца
Шаргарепа, першун, пашканат, целер
Со, бибер, першунов лист
Нудле, резанци или гриз кнедле (по жељи)
Од једног пилета можете направити:
Супу за почетак ручка
Печено месо са кромпиром
Паприкаш уз прилог
Лагану салату за вечеру
Припрема:
У велики лонац ставите делове пилета за супу и сипајте воду. Додајте очишћено поврће и кувајте на тихој ватри 1,5–2 сата.
На крају процедите, додајте резанце и першун. Одлична, топла супа за целу породицу!
Јело 2: Печени батаци и карабатаци са кромпиром
Потребно:
2 батака и карабатака
Кромпир
Уље, со, бибер, суви зачин, паприка, рузмарин
Припрема:
Месо зачините по укусу и оставите 30 мин да упије. У плех сложите батаке и кромпир на кришке, све прелијте уљем и мало воде. Пеците у рерни на 200°Ц око 1х док не порумени.
Јело 3: Пилећи паприкаш са белим месом
Потребно:
2 филета белог меса
1 главица лука
1 паприка, 1 парадајз (или кашика пиреа)
Млевена паприка, со, бибер, першун
1 кашика брашна
Тестенина или пире за прилог
Припрема:
Месо исеците на коцкице. Лук пропржите, додајте паприку и парадајз. Додајте месо, посолите, побиберите, додајте паприку и мало воде.
Кувајте 25–30 мин, на крају умешајте кашику брашна размућену у мало воде за густоћу. Служите уз тестенину или пире.
Јело 4: Пилећа салата за вечеру или ужину
Потребно:
Остатак белог меса (ако остане из паприкаша) или мало исецкане пилетине из супе
Кувано јаје, кукуруз, кисели краставци, павлака или мајонез
Со, бибер
Припрема:
Исецкајте месо, додајте кувано јаје, краставце, кукуруз. Зачините и помешајте с кашиком павлаке или мајонеза. Послужите уз тост или као пуњење за тортиље, пише Стил.