JELO SA JUGA MIRIŠE I NA SEVERU! Kalja se vraća na trpezu, kuva se lagano kao nekad kod bake UKUS topi i čula i srce!
Kalja je staro tradicionalno jelo sa juga Srbije, ali i Srbi s druge strane Drine kažu da je to i njihovo staro jelo. U svakom slučaju, to je jedan od najukusnijih obroka
Kalja je staro tradicionalno jelo koje potiče sa juga Srbije, a posebno je poznato u Nišu i okolini. Radi se o varivu koje se pravi od povrća i mesa, obično sa kupusom, krompirom i govedinom ili svinjetinom. Spremanje kalje je jednostavno, ali zahteva malo duže kuvanje da bi se sve lepo ukrčkalo.
Evo osnovnog recepta za kalju sa kupusom i krompirom:
Sastojci:
500 g svinjetine ili govedine (može i sa kostima – rebra, lopatica, itd.)
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
500 g krompira
1 mala glavica kupusa (ili pola veće)
2 čena belog luka
1 kašičica začinske paprike
So, biber po ukusu
Lovorov list (1–2 lista)
Malo ulja ili masti
Voda ili supa po potrebi
Priprema: Iseckajte meso na veće komade. Ako koristite meso sa kostima, još bolje zbog ukusa. U većem loncu zagrejte malo ulja ili masti, pa propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i propržite da malo porumeni. Dodajte sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i alevu papriku. Promešajte.
Sipajte toplu vodu da prekrije sastojke, dodajte lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Poklopite i kuvajte na srednje tihoj vatri oko 30 minuta.
Kada meso počne da omekšava, dodajte krompir isečen na veće kocke i kupus isečen na krupno. Po potrebi dolijte još malo vode da ogrezne.
Kuvajte još 30–45 minuta, dok sve ne omekša i ukusi se sjedine. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode.