Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JELO SA JUGA MIRIŠE I NA SEVERU! Kalja se vraća na trpezu, kuva se lagano kao nekad kod bake UKUS topi i čula i srce!

06.05.2025. 18:25 18:46
Piše:
Izvor:
stil.kurir
kalja
Foto: pixabay/ilustracija

Kalja je staro tradicionalno jelo sa juga Srbije, ali i Srbi s druge strane Drine kažu da je to i njihovo staro jelo. U svakom slučaju, to je jedan od najukusnijih obroka

Kalja je staro tradicionalno jelo koje potiče sa juga Srbije, a posebno je poznato u Nišu i okolini. Radi se o varivu koje se pravi od povrća i mesa, obično sa kupusom, krompirom i govedinom ili svinjetinom. Spremanje kalje je jednostavno, ali zahteva malo duže kuvanje da bi se sve lepo ukrčkalo.

Evo osnovnog recepta za kalju sa kupusom i krompirom:

Sastojci:

500 g svinjetine ili govedine (može i sa kostima – rebra, lopatica, itd.)

1 glavica crnog luka

1 veća šargarepa

500 g krompira

1 mala glavica kupusa (ili pola veće)

2 čena belog luka

1 kašičica začinske paprike

So, biber po ukusu

Lovorov list (1–2 lista)

Malo ulja ili masti

Voda ili supa po potrebi

Priprema: Iseckajte meso na veće komade. Ako koristite meso sa kostima, još bolje zbog ukusa. U većem loncu zagrejte malo ulja ili masti, pa propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i propržite da malo porumeni. Dodajte sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i alevu papriku. Promešajte.

Sipajte toplu vodu da prekrije sastojke, dodajte lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Poklopite i kuvajte na srednje tihoj vatri oko 30 minuta.

Kada meso počne da omekšava, dodajte krompir isečen na veće kocke i kupus isečen na krupno. Po potrebi dolijte još malo vode da ogrezne.

Kuvajte još 30–45 minuta, dok sve ne omekša i ukusi se sjedine. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode.

Stil

Izvor:
stil.kurir
Piše:
Pošaljite komentar