overcast clouds
15°C
06.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2014
usd
103.48
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕЛО СА ЈУГА МИРИШЕ И НА СЕВЕРУ! Каља се враћа на трпезу, кува се лагано као некад код баке УКУС топи и чула и срце!

06.05.2025. 18:25 18:46
Пише:
Извор:
stil.kurir
kalja
Фото: pixabay/ilustracija

Каља је старо традиционално јело са југа Србије, али и Срби с друге стране Дрине кажу да је то и њихово старо јело. У сваком случају, то је један од најукуснијих оброка

Каља је старо традиционално јело које потиче са југа Србије, а посебно је познато у Нишу и околини. Ради се о вариву које се прави од поврћа и меса, обично са купусом, кромпиром и говедином или свињетином. Спремање каље је једноставно, али захтева мало дуже кување да би се све лепо укрчкало.

Ево основног рецепта за каљу са купусом и кромпиром:

Састојци:

500 г свињетине или говедине (може и са костима – ребра, лопатица, итд.)

1 главица црног лука

1 већа шаргарепа

500 г кромпира

1 мала главица купуса (или пола веће)

2 чена белог лука

1 кашичица зачинске паприке

Со, бибер по укусу

Ловоров лист (1–2 листа)

Мало уља или масти

Вода или супа по потреби

Припрема: Исецкајте месо на веће комаде. Ако користите месо са костима, још боље због укуса. У већем лонцу загрејте мало уља или масти, па пропржите ситно сецкани црни лук док не постане стакласт. Додајте месо и пропржите да мало порумени. Додајте ситно сецкани бели лук, шаргарепу исечену на колутове и алеву паприку. Промешајте.

Сипајте топлу воду да прекрије састојке, додајте ловоров лист, посолите и побиберите по укусу. Поклопите и кувајте на средње тихој ватри око 30 минута.

Када месо почне да омекшава, додајте кромпир исечен на веће коцке и купус исечен на крупно. По потреби долијте још мало воде да огрезне.

Кувајте још 30–45 минута, док све не омекша и укуси се сједине. Повремено промешајте и по потреби додајте још воде.

Стил

Извор:
stil.kurir
Пише:
Пошаљите коментар