ЈЕЛО СА ЈУГА МИРИШЕ И НА СЕВЕРУ! Каља се враћа на трпезу, кува се лагано као некад код баке УКУС топи и чула и срце!
Каља је старо традиционално јело са југа Србије, али и Срби с друге стране Дрине кажу да је то и њихово старо јело. У сваком случају, то је један од најукуснијих оброка
Каља је старо традиционално јело које потиче са југа Србије, а посебно је познато у Нишу и околини. Ради се о вариву које се прави од поврћа и меса, обично са купусом, кромпиром и говедином или свињетином. Спремање каље је једноставно, али захтева мало дуже кување да би се све лепо укрчкало.
Ево основног рецепта за каљу са купусом и кромпиром:
Састојци:
500 г свињетине или говедине (може и са костима – ребра, лопатица, итд.)
1 главица црног лука
1 већа шаргарепа
500 г кромпира
1 мала главица купуса (или пола веће)
2 чена белог лука
1 кашичица зачинске паприке
Со, бибер по укусу
Ловоров лист (1–2 листа)
Мало уља или масти
Вода или супа по потреби
Припрема: Исецкајте месо на веће комаде. Ако користите месо са костима, још боље због укуса. У већем лонцу загрејте мало уља или масти, па пропржите ситно сецкани црни лук док не постане стакласт. Додајте месо и пропржите да мало порумени. Додајте ситно сецкани бели лук, шаргарепу исечену на колутове и алеву паприку. Промешајте.
Сипајте топлу воду да прекрије састојке, додајте ловоров лист, посолите и побиберите по укусу. Поклопите и кувајте на средње тихој ватри око 30 минута.
Када месо почне да омекшава, додајте кромпир исечен на веће коцке и купус исечен на крупно. По потреби долијте још мало воде да огрезне.
Кувајте још 30–45 минута, док све не омекша и укуси се сједине. Повремено промешајте и по потреби додајте још воде.