Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JOŠ MALO PA ĆE BOŽIĆNI POST Manastirski kolač bez ulja i šećera JEDNOSTAVNA, MEKA I BOŽANSKI UKUSNA POSLASTICA

29.10.2025. 14:23 14:24
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ Krstarica
2
Foto: Pixabay.com

Kako se približava Božićni post, vreme je da na trpezu unesemo mir, toplinu i ukuse koji ne opterećuju telo, već hrane dušu.

Jedan od takvih blagih, a neodoljivo ukusnih kolača je manastirski kolač – pravi se bez ulja i šećera, a ipak je mek, sočan i mirišljav kao da je iz manastirske riznice izašao.

Idealan je za vreme posta, ali i onda kada poželite nešto slatko i lagano uz kafu ili čaj.

 

🍯 Manastirski kolač

Potrebno je:

4 kašike mlevenih oraha

4 kašike seckanih oraha

4 kašike marmelade po izboru

1 prašak za pecivo

400 ml mlake vode

20 punih kašika brašna

Prstohvat cimeta

Za premaz:

4 kašike pekmeza

4 kašike seckanih oraha

Priprema:

U mlaku vodu dodajte marmeladu i izmešajte žicom da se sve lepo sjedini. Potom dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim orahe i cimet. Masu lagano izjednačite – treba da bude malo ređa.

Smesu sipajte u pleh (35×28) obložen papirom za pečenje.

Blago protresite pleh i stavite da se peče u rernu zagrejanu na 200°C, oko 30 do 50 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu, rumenu boju.

Kada se prohladi, premažite ga pekmezom i pospite seckanim orasima.

🕯️ Kako izgleda istinska manastirska trpeza?

Svetogorski monasi i danas se drže drevnih pravila posta i umerenosti. Njihova ishrana je prosta, ali zdrava – sve što jedu potiče iz prirode, bez veštačkih dodataka i masti.

Jelo traje kratko, ali je ispunjeno molitvom i zahvalnošću.

„Svaka hrana koju nam zemlja da, ako je jedemo sa smirenjem, postaje blagoslov“, kaže otac Epifanije Milopotami, čuveni kuvar sa Svete Gore.

Izvor:
Dnevnik/ Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar