Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAČAMAK SA PRŽENOM SURUTKOM I SIROM Otkrijte tajnu recepta sa Homolja i uživajte u savršenom ukusu

18.09.2025. 18:06 18:16
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
палента
Foto: pexels/Ilustracija

Kačamak svi znamo – kuvani kukuruzni griz koji se jeo ujutru ili za večeru, često uz sir i kajmak.

Ali pržena surutka? E, to je ono što je ovaj recept činilo posebnim i danas gotovo nepoznatim.

Šta je zapravo pržena surutka?

Nakon što se sir napravi, ostaje surutka – tečnost koju su domaćice nekada koristile do poslednje kapi. Umesto da je bacaju, kuvale bi je dugo na tihoj vatri dok se ne zgusne i počne da se karamelizuje. Dobija se gust, zlatno-smeđi preliv, neobičnog ukusa – slano-slatkast, pun mlečnih nota i prirodne slasti. U Homolju su ga zvali i „mlečna karamel masa“ ili jednostavno „mlečna mast“.Sastojci:

2 šolje kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
5 šolja vode
Prstohvat soli
200 g domaćeg belog sira
1 l surutke
Priprema:

1. Prvo napravite kačamak:
 

U šerpi zagrejte vodu sa malo soli. Kada proključa, dodajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, uz stalno mešanje. Kuvajte dok ne postane gust i odvoji se od ivica šerpe (oko 10–15 minuta).

2. Priprema pržene surutke:
 

U posebnoj šerpi sipajte litar surutke. Na blagoj vatri, bez poklopca, kuvajte je sve dok se ne zgusne i dobije braon boju. Potrebno je oko 45 minuta do sat vremena. Mešajte s vremena na vreme, naročito pred kraj, da ne zagori.

3. Finalno spajanje:
 

U tanjir sipajte kačamak, izmrvite beli sir preko, a zatim sve prelijte vrelom, prženom surutkom. Po želji, možete dodati i kašičicu kajmaka.

Zašto je ovaj recept poseban?

Ovaj recept je spoj sirotinjske kuhinje i domišljatosti. Pržena surutka se retko gde danas sprema, jer se industrijski sir pravi drugačije, a domaća surutka se sve manje koristi. Ali ukus koji daje ovom jelu je autentičan, nostalgičan i neponovljiv.

Alo.rs

Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
DA SE KAČAMAK NE ZGRUDVA Ubacite samo komadić ovog i uživajte u savršenom kremastom ukusu!
храна

DA SE KAČAMAK NE ZGRUDVA Ubacite samo komadić ovog i uživajte u savršenom kremastom ukusu!

14.04.2025. 20:54 21:02
KAČAMAK NA RAVNOJ GORI PET PUTA JEFTINIJI NEGO U CRNOJ GORI Nekada sirotinjska hrana sada pravi delikates (FOTO)

KAČAMAK NA RAVNOJ GORI PET PUTA JEFTINIJI NEGO U CRNOJ GORI Nekada sirotinjska hrana sada pravi delikates (FOTO)

12.03.2024. 08:13 08:21