Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kad je jednom stigao iz Austrougarske, zauvek je ostao deo vojvođanske kuhinje! KOLAČ KOJI DONOSI SREĆU NA TRPEZU Ovo je RECEPT za originalni sremački kuglof JEDAN TRIK je jako važan!

01.09.2025. 22:44 22:49
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije
Foto: Dnevnik.rs

U Sremu kuglof nije bio samo poslastica, već deo svečanosti.

Spremao se za Božić, Uskrs, slave i svadbe. Poseban kalup, kružnog oblika sa rupom u sredini, bio je gotovo obavezna oprema u svakoj kući. Kuglof se rezao svečano, često uz vino ili kuvanu rakiju, a deca su nestrpljivo čekala prve kriške, jer se verovalo da kuglof donosi sreću i blagostanje.

Foto: Promocija vrednosti nadaleko poznatog sela  Foto: F. Bakić

Recept za sremački kuglof

Potrebni sastojci:
500 g brašna
200 g šećera
150 g putera ili masti
4 jaja
200 ml mleka
1 kockica kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
100 g suvog grožđa (po želji i seckani orasi ili bademi)
prstohvat soli
korica limuna ili pomorandže
 

Male tajne domaćica


Da bi kuglof bio mekši, domaćice su testo mesile duže i uvek ga ostavljale da dobro nadođe, pa tek onda stavljale u kalup.
 

Kalupi su se nekada mazali svinjskom mašću i posipali brašnom, jer se tada kuglof najlepše odvajao i dobijao hrskavu koricu.
 

Umesto suvog grožđa, starije žene su znale da ubace i sitno seckane dunje ili jabuke, da kolač duže ostane sočan.
 

U nekim sremačkim kućama kuglof se na kraju prelivao šećernim sirupom ili posipao cimetom, kao znak da je praznik pred vratima.

Priprema:

U mlako mleko razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
U većoj činiji umutiti jaja sa šećerom, pa dodati omekšali puter ili mast.
Umešati brašno, prstohvat soli i nadošli kvasac, pa sve dobro zamesiti.
Dodati suvo grožđe i koricu limuna, pa testo ostaviti da naraste na toplom.
Kada testo udvostruči volumen, prebaciti ga u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.
Pečen kuglof izvaditi iz kalupa, posuti prah šećerom i poslužiti topao ili hladan.
 

Foto: pixabay.com

Iako danas postoje moderne verzije sa čokoladom i raznim dodacima, pravi sremački kuglof zadržao je jednostavnost i miris detinjstva. U njemu je sažeta tradicija vojvođanskih domaćica, koje su znale da najlepše trenutke u kući uvek prate mirisi iz rerne, pišu Lepote Srbije.

 

Izvor:
Lepote Srbije
Piše:
Pošaljite komentar
U SREMSKIM KARLOVCIMA U TOKU 21. FESTIVAL KUGLOFA „Medela” iz Beočina na pobedničkom postolju
куглоф

U SREMSKIM KARLOVCIMA U TOKU 21. FESTIVAL KUGLOFA „Medela” iz Beočina na pobedničkom postolju

25.05.2025. 11:12 11:25