Kad je jednom stigao iz Austrougarske, zauvek je ostao deo vojvođanske kuhinje! KOLAČ KOJI DONOSI SREĆU NA TRPEZU Ovo je RECEPT za originalni sremački kuglof JEDAN TRIK je jako važan!
U Sremu kuglof nije bio samo poslastica, već deo svečanosti.
Spremao se za Božić, Uskrs, slave i svadbe. Poseban kalup, kružnog oblika sa rupom u sredini, bio je gotovo obavezna oprema u svakoj kući. Kuglof se rezao svečano, često uz vino ili kuvanu rakiju, a deca su nestrpljivo čekala prve kriške, jer se verovalo da kuglof donosi sreću i blagostanje.
Recept za sremački kuglof
Potrebni sastojci:
500 g brašna
200 g šećera
150 g putera ili masti
4 jaja
200 ml mleka
1 kockica kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
100 g suvog grožđa (po želji i seckani orasi ili bademi)
prstohvat soli
korica limuna ili pomorandže
Male tajne domaćica
Da bi kuglof bio mekši, domaćice su testo mesile duže i uvek ga ostavljale da dobro nadođe, pa tek onda stavljale u kalup.
Kalupi su se nekada mazali svinjskom mašću i posipali brašnom, jer se tada kuglof najlepše odvajao i dobijao hrskavu koricu.
Umesto suvog grožđa, starije žene su znale da ubace i sitno seckane dunje ili jabuke, da kolač duže ostane sočan.
U nekim sremačkim kućama kuglof se na kraju prelivao šećernim sirupom ili posipao cimetom, kao znak da je praznik pred vratima.
Priprema:
U mlako mleko razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
U većoj činiji umutiti jaja sa šećerom, pa dodati omekšali puter ili mast.
Umešati brašno, prstohvat soli i nadošli kvasac, pa sve dobro zamesiti.
Dodati suvo grožđe i koricu limuna, pa testo ostaviti da naraste na toplom.
Kada testo udvostruči volumen, prebaciti ga u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.
Pečen kuglof izvaditi iz kalupa, posuti prah šećerom i poslužiti topao ili hladan.
Iako danas postoje moderne verzije sa čokoladom i raznim dodacima, pravi sremački kuglof zadržao je jednostavnost i miris detinjstva. U njemu je sažeta tradicija vojvođanskih domaćica, koje su znale da najlepše trenutke u kući uvek prate mirisi iz rerne, pišu Lepote Srbije.