Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KREMPITA OD LISNATOG TESTA, MEKANA KAO DUŠA! Probajte recept za kolač koji je voleo i patrijarh Pavle

06.08.2025. 18:43 18:50
Piše:
Izvor:
ALO/ Trpeza
да
Foto: freepik, ilustracija

Starinski kolač mekan kao duša.

Potrebno je:

           2 gotova lisnata testa

           2 litra mleka

           400 g šećera

           8 kesica vanilinog šećera

           300 g oštrog brašna

           10 jaja

           5 kašika šećera za belanca

Priprema:

Viljuškom izbockajte razvijeno lisnato testo. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Onda ostavite da se ohladi. Sipajte 2 l mleka u veću šerpu. Zasebno umutite žumanca sa šećerima i oštrim brašnom. Dobijenu smesu sipajte u toplo mleko, uz neprestano mešanje žicom. Kuvajte uz stalno mešanje, na umerenoj vatri, sve dok se fil ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi. Belanca umutite sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa polako umešajte u fil sa žumancima. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Na dno pleha stavite jednu koru pečenog testa. Preko nanesite sav fil pa prekrijte drugom korom lisnatog testa. Obilno pospite krempitu prah šećerom.

Izvor:
ALO/ Trpeza
Piše:
Pošaljite komentar