scattered clouds
25°C
06.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1718
usd
101.1584
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРЕМПИТА ОД ЛИСНАТОГ ТЕСТА, МЕКАНА КАО ДУША! Пробајте рецепт за колач који је волео и патријарх Павле

06.08.2025. 18:43 18:50
Пише:
Извор:
ALO/ Trpeza
да
Фото: freepik, ilustracija

Старински колач мекан као душа.

Потребно је:

           2 готова лисната теста

           2 литра млека

           400 г шећера

           8 кесица ванилиног шећера

           300 г оштрог брашна

           10 јаја

           5 кашика шећера за беланца

Припрема:

Виљушком избоцкајте развијено лиснато тесто. Пеците 15 до 20 минута, у рерни загрејаној на 200 степени.Онда оставите да се охлади. Сипајте 2 л млека у већу шерпу. Засебно умутите жуманца са шећерима и оштрим брашном. Добијену смесу сипајте у топло млеко, уз непрестано мешање жицом. Кувајте уз стално мешање, на умереној ватри, све док се фил не згусне. Затим скините са ватре и оставите да се скроз охлади. Беланца умутите са 5 кашика шећера у чврст снег, па полако умешајте у фил са жуманцима. Мешајте док се све добро не сједини. На дно плеха ставите једну кору печеног теста. Преко нанесите сав фил па прекријте другом кором лиснатог теста. Обилно поспите кремпиту прах шећером.

Извор:
ALO/ Trpeza
Пише:
Пошаљите коментар