Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ljubičasta čarolija u tanjiru! HLADNA SUPA OD CVEKLE je savršen spas od letnje žege

23.07.2025. 21:45 21:52
Piše:
Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Neka i leto ima svoj boršč! Ova hladna supa od cvekle nije samo vizuelna čarolija, već i savršen letnji zalogaj koji osvežava, hrani i osvaja na prvu kašiku.

Ova osvežavajuća hladna supa sa cveklom pravo je letnje okrepljenje.

Sastojci:

           2 cvekle

           2 sveža krastavca

           4 jajeta

           1 veza mladog luka

           1 veza mirođije

           0,5–1 kašičica šećera

           1–1,5 kašičica soli (po ukusu)

           2 kašike limunovog soka

           2 kašike jabukovog sirćeta 

           1–2 kašičice senfa (po ukusu)

           0,7–1 l obične ili blago gazirane vode

Priprema:

Hladna supa sa cveklom je osvežavajuće jelo savršeno za tople letnje dane — lagana, zdrava i prepuna boja i ukusa. Cvekla joj daje bogatu aromu i divnu boju, dok krastavac, mladi luk i mirođija unose svežinu i hrskavost. Najbolje se služi dobro rashlađena, kao predjelo ili lagani obrok.

Skuvajte jaja i ostavite da se ohlade. Isecite ih na sitno. Cveklu oljuštite i skuvajte u kori (ili ispecite u rerni), pa je izrendajte kada se ohladi. Krastavce oljuštite i sitno iseckajte ili izrendajte. Iseckajte mladi luk i mirođiju što sitnije.

U velikoj činiji sjedinite cveklu, krastavac, jaja, luk i mirođiju. Dodajte so, šećer, limunov sok, sirće i senf. Nalijte vodu (po željenoj gustini), promešajte i ostavite da se dobro rashladi u frižideru pre služenja.

Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar