MESO KOJE ŠTETI ZDRAVLJU 4 vrste koje treba jesti što ređe
Za mnoge je nezamisliv obrok bez mesa, ali svakodnevna konzumacija određenih vrsta može negativno uticati na zdravlje.
Iako je meso bogato proteinima koji su telu potrebni, stručnjaci savetuju umerenost, posebno kada je reč o crvenom mesu i mesnim prerađevinama.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je tokom gostovanja na Prvoj televiziji istakao da je najbolje svakodnevno konzumirati po jedno parče mesa.
-Možete jesti i soju, ali ja lično ne volim. U američkim mesarama najčešće se kupuje govedina ne teletina, već govedina, jer je veoma crvena, što ukazuje na visok sadržaj gvožđa i cinka, rekao je Perišić.
Dodao je i da govedina često sadrži belu mast, bogata je vitaminom D i, kako tvrdi, bolji je izbor od svinjetine. ,Uzmite samo svinjski but, osušite ga i jedite samo crveni deo, savetuje doktor.
Koje vrste mesa bi trebalo da ograničimo ili izbacimo?
Zbog visokog udela zasićenih masti, određene vrste mesa mogu povećati nivo lošeg (LDL) holesterola, što dalje vodi ka začepljenju arterija i bolestima srca. Evo koje vrste bi trebalo konzumirati što ređe:
1. Masni odresci
Na primer, ribeye odrezak sadrži oko 11 grama zasićenih masti i 1 gram trans masti po porciji od 115 g, dok filet mignon ima 10 grama zasićenih masti. Iako su izvor važnih nutrijenata poput proteina i gvožđa, doktorka Kezia Džoj upozorava da ovakvi komadi mogu izazvati upale i povećanje telesne težine.
2. Jagnjetina
Jagnjetina se često služi za praznike, ali sadrži oko 11 grama zasićenih masti po porciji. Plećka i kotleti imaju oko 9 grama. Zbog visokog holesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti, osobama sa ovim problemima preporučuje se da potpuno izbegavaju jagnjetinu.
3. Svinjska rebra
Izuzetno ukusna, ali i veoma masna – svinjska rebra sadrže čak 13 grama zasićenih masti po porciji od 115 g. Njihova konzumacija trebalo bi da bude retka i u malim količinama.
4. Kobasice
Mesne prerađevine, posebno sušene kobasice, često se nalaze na listi namirnica koje štete zdravlju. U porciji od samo 50 grama može biti i do 6 grama zasićenih masti, uz dodatak 350–500 mg natrijuma, što dodatno opterećuje organizam.
Iako je meso važan deo ishrane, ključ je u balansu. Odabirom manje masnih komada i umerenim konzumiranjem možete značajno doprineti svom zdravlju i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.