clear sky
21°C
04.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2046
usd
102.5771
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕСО КОЈЕ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ 4 врсте које треба јести што ређе

29.05.2025. 13:04 13:09
Пише:
Извор:
Крстарица
месо
Фото: Pexels

За многе је незамислив оброк без меса, али свакодневна конзумација одређених врста може негативно утицати на здравље.

Иако је месо богато протеинима који су телу потребни, стручњаци саветују умереност, посебно када је реч о црвеном месу и месним прерађевинама.

Гастроентеролог др Војислав Перишић је током гостовања на Првој телевизији истакао да је најбоље свакодневно конзумирати по једно парче меса. 

-Можете јести и соју, али ја лично не волим. У америчким месарама најчешће се купује говедина не телетина, већ говедина, јер је веома црвена, што указује на висок садржај гвожђа и цинка, рекао је Перишић.

Додао је и да говедина често садржи белу маст, богата је витамином Д и, како тврди, бољи је избор од свињетине. ,Узмите само свињски бут, осушите га и једите само црвени део, саветује доктор.

Које врсте меса би требало да ограничимо или избацимо?
Због високог удела засићених масти, одређене врсте меса могу повећати ниво лошег (ЛДЛ) холестерола, што даље води ка зачепљењу артерија и болестима срца. Ево које врсте би требало конзумирати што ређе:

1. Масни одресци
На пример, ribeye одрезак садржи око 11 грама засићених масти и 1 грам транс масти по порцији од 115 г, док филет мигнон има 10 грама засићених масти. Иако су извор важних нутријената попут протеина и гвожђа, докторка Кезиа Џој упозорава да овакви комади могу изазвати упале и повећање телесне тежине.

2. Јагњетина
Јагњетина се често служи за празнике, али садржи око 11 грама засићених масти по порцији. Плећка и котлети имају око 9 грама. Због високог холестерола и ризика од кардиоваскуларних болести, особама са овим проблемима препоручује се да потпуно избегавају јагњетину.

3. Свињска ребра
Изузетно укусна, али и веома масна – свињска ребра садрже чак 13 грама засићених масти по порцији од 115 г. Њихова конзумација требало би да буде ретка и у малим количинама.

4. Кобасице
Месне прерађевине, посебно сушене кобасице, често се налазе на листи намирница које штете здрављу. У порцији од само 50 грама може бити и до 6 грама засићених масти, уз додатак 350–500 мг натријума, што додатно оптерећује организам.

Иако је месо важан део исхране, кључ је у балансу. Одабиром мање масних комада и умереним конзумирањем можете значајно допринети свом здрављу и смањити ризик од хроничних болести.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар