NAJLAKŠI RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA - IZ RERNE! Bez stresa na šporetu UZ OVA DVA SASTOJKA uživaćete u nezaboravnom ukusu
Džem od šljiva je neizostavni deo slatke zimnice. Može se pripremiti na više načina, ali je recept iz rerne najjednostavniji i najlakši.
Uz to, ovako spremljen džem ima fantastičan ukus zbog dodavanja dva sastojka koja se savršeno slažu uz ovo slatko voće.
Džem od šljiva iz rerne savršen je kako za filovanje palačinki i slatkih kiflica, tako i kao namaz na hleb za doručak. Recept za pripremu ove zvezde slatke zimnice je veoma jednostavan: potrebne su vam šljive, šećer, malo čokolade za kuvanje i malo ruma.kad stavite tepsiju sa sastojcima u rernu, komotno možete da gledate film ili da obavljate druge kućne poslove - nema potrebe za "cupkanjem" pokraj šporeta, jer ovaj džem gotovo nikada ne može da zagori.
Recept za džem od šljiva iz rerne
Sastojci:
• 2 kg šljiva
• 600 g šećera
• 50 g čokolade za kuvanje
• malo ruma
Priprema:
Šljive dobro operite, pa ih očistite od koštica i ređajte u dublji pleh. Pospite ih šećerom i ostavite da tako odstoje sat vremena. Posle sat vremena stavite pleh sa šljivama i šećerom u rernu uključenu na 100 stepeni i ostavite da se lagano kuva kako bi se fino zgusnuo.
Povremeno promešajte džem varjačom da bi se toplota iz rerne ravnomerno rasporedila po voću i šećeru. Kuvanje džema u rerni traje otprilike tri sata. Kad se džem skuva, dodajte 50 grama čokolade za kuvanje i malo ruma za dodatnu aromu, pa još jednom dobro promešajte džem i ostavite da se malo ohladi.
Sipajte džem u sterilisane tegle, čvrsto ih zatvorite i okrenite naopako da biste stvorili vakuum i tako produžili rok trajanja džema.