НАЈЛАКШИ РЕЦЕПТ ЗА ЏЕМ ОД ШЉИВА - ИЗ РЕРНЕ! Без стреса на шпорету УЗ ОВА ДВА САСТОЈКА уживаћете у незаборавном укусу
Џем од шљива је неизоставни део слатке зимнице. Може се припремити на више начина, али је рецепт из рерне најједноставнији и најлакши.
Уз то, овако спремљен џем има фантастичан укус због додавања два састојка која се савршено слажу уз ово слатко воће.
Џем од шљива из рерне савршен је како за филовање палачинки и слатких кифлица, тако и као намаз на хлеб за доручак. Рецепт за припрему ове звезде слатке зимнице је веома једноставан: потребне су вам шљиве, шећер, мало чоколаде за кување и мало рума.кад ставите тепсију са састојцима у рерну, комотно можете да гледате филм или да обављате друге кућне послове - нема потребе за "цупкањем" покрај шпорета, јер овај џем готово никада не може да загори.
Рецепт за џем од шљива из рерне
Састојци:
• 2 кг шљива
• 600 г шећера
• 50 г чоколаде за кување
• мало рума
Припрема:
Шљиве добро оперите, па их очистите од коштица и ређајте у дубљи плех. Поспите их шећером и оставите да тако одстоје сат времена. После сат времена ставите плех са шљивама и шећером у рерну укључену на 100 степени и оставите да се лагано кува како би се фино згуснуо.
Повремено промешајте џем варјачом да би се топлота из рерне равномерно распоредила по воћу и шећеру. Кување џема у рерни траје отприлике три сата. Кад се џем скува, додајте 50 грама чоколаде за кување и мало рума за додатну арому, па још једном добро промешајте џем и оставите да се мало охлади.
Сипајте џем у стерилисане тегле, чврсто их затворите и окрените наопако да бисте створили вакуум и тако продужили рок трајања џема.