Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ne pravite ove greške! EVO KAKO DA ZAMRZNETE MLEVENO MESO Trik koji će SAČUVATI svežinu i kvalitet mesecima

05.09.2025. 19:03 19:14
Piše:
Izvor:
Stil. Kurir
da
Foto: freepik, ilustracija

U sledeća tri koraka zamrznite mleveno meso na pravilna način i sačuvajte njegov kvalitet!

Više neko ikada se priča o pravilnom zamrzavanju mlevenog mesa kao i koliko dugo može da stoji u zamrzuvaču,a doktori upozoravaju na brojne opasnosti. Naime, svaka vrsta mesa ima poseban rok trajanja, a smrzavanje na temperaturama ispod -18°C nekoliko dana može čak i pomoći u smanjenju rizika od nekih bolesti koje se prenose hranom, poput toksoplazmoze.

Velika greška koju mnoge domaćice prave

Obično zamrznu veliki komad mlevenog mesa koji ne mogu iskoristiti u jednom obroku, te preostalu količini opet vraćaju u zamrzivač, što može uticati na kvalitet.

 

Kako pravilno zamrnuti mleveno meso?

Prvi korak: Obavezno ga podelite u manje pakete, tako ćete sprečiti da stalno vadite i vraćate meso iz zamrzivača.

da
Foto: freepik, ilustracija

Drugi korak: Na svaki paket stavite datuim kada ste ga zamzli kako biste znali do kada je najbolje da ga iskoristite.

Treći korak: Kada ga izvadite iz zamrzivača, ukoliko niste sigurni da li ćete ga odmah iskoristiti, stavite ga u frižider.

Uz pravilno zamrzavanje, mleveno meso može dugo ostati sveže i spremno za pripremu bilo kojeg jela, bez gubitka kvaliteta. Ali, u zamrzivaču ne sme da stoji duže od četiri meseca.

 

Šta je sa ostalim vrstama mesa?

1. Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isečete na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 meseca.

2. Govedina, teletina i jagnjetina

Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od 4-6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine.

3. Piletina i ćuretina

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.

da
Foto: freepik, ilustracija

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

           Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci

           Svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci

           Jagnjetina i teletina - 9 meseci

           Govedina s kostima - 4 do 6 meseci

           Govedina bez kosti - do 12 meseci

           Celo pile ili ćurka - 12 meseci

           Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci

           Mevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca

           Iznutrice - 3 do 4 meseca

           Slanina - mesec dana

           Kobasice - 1 do 2 meseca

           Viršle - 1 do 2 meseca

Da li je bezbedno odmrznuto meso ponovo zamrzavati?

Ukoliko ste izvadili meso iz zamrzivača, ali ga ipak niste iskoristili, ponovno zamrzavanje je sigurno ako je odmrznuto meso smešteno odmah u frižider.

Iako odmrzavanje u frižideru nije jedini način za odmrzavanje mesa, najsigurniji je ako smatrate da ćete možda želeti da ga ponovo zamrznete u celini ili barem jedan njegov deo.

Po pravilu, meso se može ponovo zamrzavati sve dok je:

           pravilno smešteno u frižider dok se odmrzava

           ponovo zamrznuto u 3-4 dana

           nije ostavljeno izvan frižidera duže od dva sata

           nije provelo više od jednog sata na temperaturama iznad 32°C

 

Kakve efekte ima ponovno zamrzavanje?

Ponovno zamrzavanje mesa može uticati na kvalitet mesa. Na primer, zamrzavanje i odmrzavanje mesa više puta može uzrokovati promenu boje i mirisa, gubitak vlage i povećanu oksidaciju masti i proteina.

Oksidacija je proces u kojem se elektroni prenose s jednog atoma na drugi. Kada se to dogodi u mesu, može doći do značajnog pogoršanja kvaliteta. Sve promene mesa koje utiču na njegovu sposobnost zadržavanja vlage takođe mogu značajno uticati na mekoću i sočnost.

Izvor:
Stil. Kurir
Piše:
Pošaljite komentar