Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Napravite lako, brzo i ukusno

NEDELJNI RUČAK BEZ STRESA! Predlažemo dva jednostavna i kompletna recepta koja će osvojiti sve za trpezom

25.05.2025. 09:29 09:47
Piše:
Izvor:
Stil.Kurir
lunc
Foto: freepik, ilustracija

Donosimo vam 2 predloga za vikend ručak koji se sprema očas posla.

Lagana povrtna čorba

Sastojci:

2 šargarepe

1 manji krompir

1 tikvica

1 manji crni luk

1 čen belog luka

1 litar vode ili povrtnog bujona

So, biber, peršun

Malo ulja

Priprema:

Iseckaj luk i beli luk, pa proprži kratko na malo ulja. Dodaj na kockice iseckano povrće (šargarepu, krompir, tikvicu). Nalij vodu ili bujon i ostavi da kuva oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Začini solju, biberom i dodaj seckani peršun. Po želji možeš izmiksati čorbu da bude kremasta ili ostaviti da bude bistrija.

musaka
Foto: freepik, ilustracija

Klasična musaka sa krompirom i mesom

Sastojci:

500 g mlevenog mesa (svinjetina ili mešano)

1 kg krompira

1 veliki crni luk

2 čena belog luka

200 ml pavlake za kuvanje ili mleka

2 jaja

So, biber, aleva paprika

Malo ulja ili maslaca za prženje i podmazivanje

Peršun po želji

Priprema:

Oljušti krompir i iseci na tanke kolutove. Blago ga obari u slanoj vodi 5-7 minuta, pa ocedi. Na ulju proprži sitno iseckan luk i beli luk, dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni. Začini solju, biberom i alevom paprikom. U posebnoj posudi umutiti jaja i pavlaku (ili mleko). U podmazan pleh ređaj red krompira, pa meso, pa opet krompir, i tako dok ne potrošiš sve. Prelij sve umućenim jajima i pavlakom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni. Posuti peršunom i služiti toplo.

 

Supa od pečuraka

Sastojci:

300 g šampinjona ili mešavine pečuraka

1 crni luk

2 čena belog luka

1 šargarepa

1 krompir

1 litar vode ili povrtnog bujona

200 ml pavlake za kuvanje

So, biber, suvi biljni začin (timijan ili majčina dušica)

Malo ulja

Priprema:

Iseckaj luk i beli luk i proprži ih na malo ulja dok ne omekšaju. Dodaj iseckane pečurke i prži dok ne puste vodu i lagano porumene. Dodaj na kockice iseckanu šargarepu i krompir, nalij vodu ili bujon. Kuvaj oko 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodaj pavlaku, začini po ukusu i kratko prokuvaj još 5 minuta. Po želji možeš blago izmiksati da dobiješ kremastu strukturu.

lunc
Foto: freepik,

Punjene tikvice sa mesom i pirinčem

Sastojci:

4 tikvice srednje veličine

300 g mlevenog mesa

1 crni luk

2 čena belog luka

100 g pirinča

1 paradajz (ili 2 kašike paradajz sosa)

So, biber, aleva paprika

Malo ulja

Peršun ili mirođija

Priprema:

Tikvice prepolovi po dužini i izdubi sredinu kašikom, pazeći da ne probušiš koru. Pirinač skuvaj do pola (oko 8-10 minuta). Na ulju proprži sitno iseckan luk i beli luk, pa dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni. Dodaj iseckanu sredinu tikvica, začine, i pola skuvanog pirinča. Dobro promešaj. Punjene tikvice posloži u pleh, u svaku stavi fil, odozgo pospi ostatak pirinča. Prelij paradajz sosom (ili iseckanim paradajzom) i malo vode da ostane sočno. Peci u rerni na 200°C oko 40 minuta dok tikvice ne omekšaju.

Stil

Izvor:
Stil.Kurir
Piše:
Pošaljite komentar