Направите лако, брзо и укусно
НЕДЕЉНИ РУЧАК БЕЗ СТРЕСА! Предлажемо два једноставна и комплетна рецепта која ће освојити све за трпезом
Доносимо вам 2 предлога за викенд ручак који се спрема очас посла.
Лагана повртна чорба
Састојци:
2 шаргарепе
1 мањи кромпир
1 тиквица
1 мањи црни лук
1 чен белог лука
1 литар воде или повртног бујона
Со, бибер, першун
Мало уља
Припрема:
Исецкај лук и бели лук, па пропржи кратко на мало уља. Додај на коцкице исецкано поврће (шаргарепу, кромпир, тиквицу). Налиј воду или бујон и остави да кува око 20 минута, док поврће не омекша. Зачини сољу, бибером и додај сецкани першун. По жељи можеш измиксати чорбу да буде кремаста или оставити да буде бистрија.
Класична мусака са кромпиром и месом
Састојци:
500 г млевеног меса (свињетина или мешано)
1 кг кромпира
1 велики црни лук
2 чена белог лука
200 мл павлаке за кување или млека
2 јаја
Со, бибер, алева паприка
Мало уља или маслаца за пржење и подмазивање
Першун по жељи
Припрема:
Ољушти кромпир и исеци на танке колутове. Благо га обари у сланој води 5-7 минута, па оцеди. На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, додај млевено месо и пржи док не порумени. Зачини сољу, бибером и алевом паприком. У посебној посуди умутити јаја и павлаку (или млеко). У подмазан плех ређај ред кромпира, па месо, па опет кромпир, и тако док не потрошиш све. Прелиј све умућеним јајима и павлаком. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута, док горњи слој не порумени. Посути першуном и служити топло.
Супа од печурака
Састојци:
300 г шампињона или мешавине печурака
1 црни лук
2 чена белог лука
1 шаргарепа
1 кромпир
1 литар воде или повртног бујона
200 мл павлаке за кување
Со, бибер, суви биљни зачин (тимијан или мајчина душица)
Мало уља
Припрема:
Исецкај лук и бели лук и пропржи их на мало уља док не омекшају. Додај исецкане печурке и пржи док не пусте воду и лагано порумене. Додај на коцкице исецкану шаргарепу и кромпир, налиј воду или бујон. Кувај око 20 минута док поврће не омекша. Додај павлаку, зачини по укусу и кратко прокувај још 5 минута. По жељи можеш благо измиксати да добијеш кремасту структуру.
Пуњене тиквице са месом и пиринчем
Састојци:
4 тиквице средње величине
300 г млевеног меса
1 црни лук
2 чена белог лука
100 г пиринча
1 парадајз (или 2 кашике парадајз соса)
Со, бибер, алева паприка
Мало уља
Першун или мирођија
Припрема:
Тиквице преполови по дужини и издуби средину кашиком, пазећи да не пробушиш кору. Пиринач скувај до пола (око 8-10 минута). На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, па додај млевено месо и пржи док не порумени. Додај исецкану средину тиквица, зачине, и пола скуваног пиринча. Добро промешај. Пуњене тиквице посложи у плех, у сваку стави фил, одозго поспи остатак пиринча. Прелиј парадајз сосом (или исецканим парадајзом) и мало воде да остане сочно. Пеци у рерни на 200°Ц око 40 минута док тиквице не омекшају.