overcast clouds
19°C
25.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Направите лако, брзо и укусно

НЕДЕЉНИ РУЧАК БЕЗ СТРЕСА! Предлажемо два једноставна и комплетна рецепта која ће освојити све за трпезом

25.05.2025. 09:29 09:47
Пише:
Извор:
Стил.Курир
lunc
Фото: freepik, ilustracija

Доносимо вам 2 предлога за викенд ручак који се спрема очас посла.

Лагана повртна чорба

Састојци:

2 шаргарепе

1 мањи кромпир

1 тиквица

1 мањи црни лук

1 чен белог лука

1 литар воде или повртног бујона

Со, бибер, першун

Мало уља

Припрема:

Исецкај лук и бели лук, па пропржи кратко на мало уља. Додај на коцкице исецкано поврће (шаргарепу, кромпир, тиквицу). Налиј воду или бујон и остави да кува око 20 минута, док поврће не омекша. Зачини сољу, бибером и додај сецкани першун. По жељи можеш измиксати чорбу да буде кремаста или оставити да буде бистрија.

musaka
Фото: freepik, ilustracija

Класична мусака са кромпиром и месом

Састојци:

500 г млевеног меса (свињетина или мешано)

1 кг кромпира

1 велики црни лук

2 чена белог лука

200 мл павлаке за кување или млека

2 јаја

Со, бибер, алева паприка

Мало уља или маслаца за пржење и подмазивање

Першун по жељи

Припрема:

Ољушти кромпир и исеци на танке колутове. Благо га обари у сланој води 5-7 минута, па оцеди. На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, додај млевено месо и пржи док не порумени. Зачини сољу, бибером и алевом паприком. У посебној посуди умутити јаја и павлаку (или млеко). У подмазан плех ређај ред кромпира, па месо, па опет кромпир, и тако док не потрошиш све. Прелиј све умућеним јајима и павлаком. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута, док горњи слој не порумени. Посути першуном и служити топло.

 

Супа од печурака

Састојци:

300 г шампињона или мешавине печурака

1 црни лук

2 чена белог лука

1 шаргарепа

1 кромпир

1 литар воде или повртног бујона

200 мл павлаке за кување

Со, бибер, суви биљни зачин (тимијан или мајчина душица)

Мало уља

Припрема:

Исецкај лук и бели лук и пропржи их на мало уља док не омекшају. Додај исецкане печурке и пржи док не пусте воду и лагано порумене. Додај на коцкице исецкану шаргарепу и кромпир, налиј воду или бујон. Кувај око 20 минута док поврће не омекша. Додај павлаку, зачини по укусу и кратко прокувај још 5 минута. По жељи можеш благо измиксати да добијеш кремасту структуру.

lunc
Фото: freepik,

Пуњене тиквице са месом и пиринчем

Састојци:

4 тиквице средње величине

300 г млевеног меса

1 црни лук

2 чена белог лука

100 г пиринча

1 парадајз (или 2 кашике парадајз соса)

Со, бибер, алева паприка

Мало уља

Першун или мирођија

Припрема:

Тиквице преполови по дужини и издуби средину кашиком, пазећи да не пробушиш кору. Пиринач скувај до пола (око 8-10 минута). На уљу пропржи ситно исецкан лук и бели лук, па додај млевено месо и пржи док не порумени. Додај исецкану средину тиквица, зачине, и пола скуваног пиринча. Добро промешај. Пуњене тиквице посложи у плех, у сваку стави фил, одозго поспи остатак пиринча. Прелиј парадајз сосом (или исецканим парадајзом) и мало воде да остане сочно. Пеци у рерни на 200°Ц око 40 минута док тиквице не омекшају.

Stil

Извор:
Стил.Курир
Пише:
Пошаљите коментар