Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEMA VIŠE KUPOVNIH DŽEMOVA! Ovo je recept koji ćete čuvati za sva vremena NE SADRŽI KONZERVANS, A MOŽE TRAJATI MESECIMA – AKO MU ODOLITE

13.09.2025. 21:44 21:49
Piše:
Izvor:
Ekspreso
džem
Foto: Pixabay

Domaći džem je nezaobilazan za jesenji period.

Mnogima je upravo bakin pekmez od šljiva prva asocijacija na detinjstvo, domaćinstvo i pravu, toplu hranu.

Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Upravo jedan takav vam donosimo u nastavku.

džem
Foto: Pixabay

Sastojci za džem od šljiva

5 kg zrelih šljiva

500 g šećera (opciono, zavisi od slatkoće voća).

džem
Foto: Pixabay

Priprema džema od šljiva

Priprema šljiva – dobro oprati, očistiti i izvaditi koštice.

Kuvanje na tihoj vatri – staviti šljive u šerpu s debljim dnom i kuvati na blagoj temperaturi uz često mešanje, da masa ne zagori.

Dodavanje šećera – pred kraj, dodati šećer samo ako su šljive kisele. Pekmez je tradicionalno najbolje kuvati što prirodniji.

Gotovo je kad varjača stoji – pravi pekmez je gust, taman i ne razliva se s kašike.

Sterilizacija tegli – vruć pekmez sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i prekriti ćebetom dok se ne ohladi.

Zašto je poseban?

Pekmez od šljiva bez konzervansa traje mesecima, čuva vitamine i vlakna i može se jesti uz hleb, palačinke, kolače ili kašikom – kao desert na kašičicu nostalgije.  

Izvor:
Ekspreso
Piše:
Pošaljite komentar