NISU UŠTIPCI, OVO SU PRAVE CRNOGORSKE PRIGANICE! Spolja hrskave, iznutra mekane, a jedan SASTOJAK ih čini neodoljivim
Doručak u Crnoj Gori nezamisliv je bez priganica, slanih ili slatkih, svejedno. To je ujedno i prvi recept koji bake i mame dele sa unukama i ćerkama.
Iako će mnogi reći da su priganice isto što i uštipci, crnogorske domaćice u testo dodaju jedan sastojak koji pravi razliku.
Priganice su postale zvezda restoranskih menija na Crnogorskom primorju, i to ne bez razloga. Svi ih vole, jer se odlično kombinuju sa kajmakom, sirom i pršutom, ali i sa džemom, medom ili kremom. Recept je jednostavan, a ono po čemu se razlikuju od uštipaka je dodavanje tajnog sastojka u testo koji sprečava da priganice budu masne. Reč je o lozovači, koja testo čini vazdušastijim i ne dozvoljava upijanje prevelike količine masnoće. Zato su prave crnogorske priganice spolja hrskave, a iznutra meke i vazdušaste.
Recept za priganice
Sastojci:
• 400 gr brašna
• 300 ml vode
• 40 g svežeg kvasca
• 1 kafena kašičica soli
• 1 kafena kašičica šećera
• 1 supena kašika lozovače
Priprema:
Zagrejte vodu da bude mlaka, pa izmrvite kvasac, dodajte šećer i jednu kašiku brašna. Sve dobro razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira. Potom dodajte kašiku rakije, pa sve preručite u vanglicu, dodajte preostalo brašno i so i mesite. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.
Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. Pre nego što ćete vaditi priganice iz vangle obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu da bi testo bilo vazdušastije kad se isprži.
U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na ringlu da se zagreje. Kašiku kojom ćete vaditi testo spustite u hladnu vodu, a onda vadite komadiće testa i spuštajte ih u vrelo ulje.
Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su vruće.