НИСУ УШТИПЦИ, ОВО СУ ПРАВЕ ЦРНОГОРСКЕ ПРИГАНИЦЕ! Споља хрскаве, изнутра мекане, а један САСТОЈАК их чини неодољивим
Доручак у Црној Гори незамислив је без приганица, сланих или слатких, свеједно. То је уједно и први рецепт који баке и маме деле са унукама и ћеркама.
Иако ће многи рећи да су приганице исто што и уштипци, црногорске домаћице у тесто додају један састојак који прави разлику.
Приганице су постале звезда ресторанских менија на Црногорском приморју, и то не без разлога. Сви их воле, јер се одлично комбинују са кајмаком, сиром и пршутом, али и са џемом, медом или кремом. Рецепт је једноставан, а оно по чему се разликују од уштипака је додавање тајног састојка у тесто који спречава да приганице буду масне. Реч је о лозовачи, која тесто чини ваздушастијим и не дозвољава упијање превелике количине масноће. Зато су праве црногорске приганице споља хрскаве, а изнутра меке и ваздушасте.
Рецепт за приганице
Састојци:
• 400 гр брашна
• 300 мл воде
• 40 г свежег квасца
• 1 кафена кашичица соли
• 1 кафена кашичица шећера
• 1 супена кашика лозоваче
Припрема:
Загрејте воду да буде млака, па измрвите квасац, додајте шећер и једну кашику брашна. Све добро размутите и оставите пет минута да се квасац активира. Потом додајте кашику ракије, па све преручите у ванглицу, додајте преостало брашно и со и месите. Тесто би требало да буде гушће него за палачинке, а ређе него за кифлице.
Посуду са тестом прекријте памучном крпом и оставите да одстоји на топлом око пола сата. Пре него што ћете вадити приганице из вангле обавезно још неколико пута енергично прођите варјачом по тесту да би тесто било ваздушастије кад се испржи.
У дубљу шерпу сипајте уље и ставите на ринглу да се загреје. Кашику којом ћете вадити тесто спустите у хладну воду, а онда вадите комадиће теста и спуштајте их у врело уље.
Кад приганице порумене, извадите их на папирни убрус да се оцеде од вишка масноће и служите док су вруће.