Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OPREZ! NEKE PEČURKE SE JEDU SAMO JEDNOM Kako da prepoznate one sveže i jestive?

16.08.2025. 15:38 15:50
Piše:
Izvor:
24 SEDAM
печурке
Foto: youtube prinstcrin/ Euronews Serbia

Postoji nekoliko jednostavnih znakova koji vam mogu pomoći da odaberete najbolje i bezbedne pečurke

Pečurke su ukusna i hranljiva namirnica koja može obogatiti mnoga jela – od supa i sosova do pasta i omleta. Ipak, nije svaka pečurka sigurna za jelo, pa je veoma važno naučiti kako prepoznati da su sveže i jestive.

Pogrešan izbor može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa je pažnja prilikom kupovine ili branja ključna. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih znakova koji vam mogu pomoći da odaberete samo najbolje i bezbedne pečurke.

Pregledajte boju i izgled

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je boja i celokupan izgled pečurke. Sveže pečurke imaju čvrstu i ravnomernu boju, bez tamnih mrlja ili promena koje mogu ukazivati na kvarenje.

Budite oprezni, možete da se otrujete: Kako da prepoznate sveže i jestive pečurke?

Kapica treba biti čvrsta i zatvorena, a nožica elastična i bez znakova truljenja. Ako pečurka ima sluzavu površinu, neugodnu aromu ili promene u teksturi, najbolje je da je ne jedete.

Pečurke vam uvek ispadnu gumenaste i bezukusne? Ova tri trika obezbediće vam savršen rezultat svaki put

Pečurke vam uvek ispadnu gumenaste i bezukusne? Ova tri trika obezbediće vam savršen rezultat svaki put

Proverite miris i teksturu

Sveže pečurke imaju prijatan, blag i zemljani miris. Ako osetite kiselkast, gnjiležan ili neprijatan miris, to je jasan znak da nisu za konzumaciju.

Tekstura treba da bude čvrsta i elastična – pečurke koje se lako lome, omekšale ili postale gumene nisu sveže. Lagano pritiskanje kapice i nožice može pomoći da procenite stanje, ali pazite da ne pritiskate previše i ne oštetite plod.

Obratite pažnju na poreklo i uslove čuvanja

Bez obzira da li kupujete ili berete pečurke, proverite njihovo poreklo i uslove skladištenja. Kupovne pečurke treba da budu u hladnom i provetrenom prostoru, najbolje u originalnom pakovanju ili u frižideru.

Divlje pečurke je važno brati samo ako ste sigurni u vrstu i njenu jestivost, ili ako imate pouzdano znanje ili vodiča. Nikada ne konzumirajte pečurke koje ne prepoznajete, jer to može biti vrlo opasno.

24 SEDAM

Izvor:
24 SEDAM
Piše:
Pošaljite komentar
OVO SU najčešće GREŠKE koje pravite kada spremate PEČURKE Evo zašto GUBE svojstven ukus i jelo vam ne bude savršeno

OVO SU najčešće GREŠKE koje pravite kada spremate PEČURKE Evo zašto GUBE svojstven ukus i jelo vam ne bude savršeno

13.03.2024. 15:52 16:39